James Joyce

1882 - 1941

James Joyce er mest kjent som forfatteren av Ulysses – et av de mest interessante og omstridte verkene i moderne tid.

James Joyce ble født i Dublin i 1882 som eldstemann av ti barn. Han vokste opp i et katolsk og nasjonalistisk miljø, men etter en religiøse krise i oppvekstårene kom han i voldsom opposisjon til kirken.
Joyce ble utdannet ved de beste skoler og viste tidlig sine uvanlige talenter. I 1902 reiste han til Paris for å studere medisin. Han forkastet imidlertid raskt planene, og da hans mor ble alvorlig syk i 1903, reiste han tilbake til Dublin. Her begynte han å skissere det som skulle bli hans litterære løpebane. Sommeren etter møtte han Nora Barnacle og overtalte henne til å bli med ham til det europeiske kontinentet, hvor de skulle komme til å tilbringe resten av livet. I 1905 flyttet de til Trieste i Italia og bodde der til juni 1915. De fikk to barn, en sønn og en datter.
Joyces første bok, diktsamlingen Chamber music, ble utgitt i London i 1907. Dublinere ble utgitt i 1914. Da første verdenskrig brøt ut, flyttet Joyce til Zürich, hvor han bodde til 1919. I løpet av disse årene utga han romanen Portrett av kunstneren som ung mann (1916) og teaterstykket Landflyktige (1918). Etter et kort opphold i Trieste flyttet Joyce til Paris for å forberede utgivelsen av Ulysses,som han hadde arbeidet på siden 1914. Ulysses utkom i Paris i 1922 og ble internasjonalt anerkjent. Romanen betraktes som et av de mest interessante og omstridte verkene i moderne litteratur. Samme år begynte han på Finnegans Wake,som ble utgitt i 1939.
James Joyce døde i Zürich 13. januar 1941.

Fallback image

Utgivelser