Henrik Jonsson

Henrik har hendene fulle

 

Livet er hektisk for serietegneren Henrik Jonsson fra Vänersborg. Han illustrerer den nye bokserien Pax, videreutvikler sin egen figur The Norseman og får snart virkeliggjort en barndomsdrøm: - Jeg skal tegne et avsnitt av Fantomet. Det skal bli skikkelig kult, forteller han.

TTELA har flere ganger skrevet om Henrik Jonsson - da han studerte ved serietegnerskolen The Kubert School i USA, og da han kom tilbake til Sverige og snart fikk agendaen full av diverse oppdrag. Det handlet om alt fra å tegne for Batman til å videreutvikle hans egen skapning The Norseman, eventyrserien som dukket opp i Fantomet for første gang i 2013, og som nylig ble vist igjen. Nå er han rykende aktuell med et helt nytt prosjekt, et lagarbeid som foruten Henrik inkluderer krimforfatteren Åsa Larson og forfatteren/forskeren Ingela Korsell. Det gjelder bokserien Pax, som er beregnet på barn fra ni til tolv år. Her møter leseren brødrene Alrik og Viggo, som viser seg å være utvalgt til å forsvare et hemmelig og magisk bibliotek som angripes av mørke krefter.

- Det er fantasybøker med litt skrekk og mye action, men jeg har også tegnet roligere scener. Det er delvis et formeksperiment der seriesider blandes med vanlig tekst. De ville ha litt mørkere bilder, derfor kontaktet de meg. De skriver, og jeg tar meg av det visuelle, og vi er veldig fornøyd med resultatet, sier Thomas, og fortsetter:

- Bøkene inneholder mange gamle uhyggelige og obskure myter, så det minner mye om det jeg tidligere har gjort med The Norseman. Jeg tror og håper at unge lesere vil synes de er spennende. Her er det mange monstre som ikke så mange har hørt om.

Handlingen utspiller seg i Mariefred, og Henrik har gjort grundig research for å få miljøene til å stemme med originalen. Han har besøkt byen og fotografert alle steder som forekommer i bøkene. De to første bøkene, «Nidstangen» og «Grimen», er nettopp kommet ut, og totalt er det planlagt ti bøker i serien.

- Det er utrolig morsomt å jobbe sammen med Åsa og Ingela. Jeg får en masse inspirasjon når vi møtes, og så flyter jeg videre på den. Jeg ser fram til å nå et litt yngre publikum enn ellers med disse bøkene, sier han.

Ved siden av jobber Henrik videre med sin egen The Norseman, og ellers har den svenske superhelten mer enn nok å henge fingrene i.

- Det kommer mer i Fantomet. Tanken er en lengre historie – og at delene etter hvert skal samles i et album på 140 sider.

I en ikke altfor fjern framtid skal Henrik tegnet et avsnitt av nettopp Fantomet, en av hans store favoritthelter fra den tiden da han først fikk øynene opp for tegneserienes magiske verden.

- Det blir enda en sånn sak som jeg kan fjerne fra «lista over ting jeg vil gjøre før jeg dør», etter Batman og The Norseman. Jeg venter på manus og at alt skal gå i orden, det kommer til å bli kjempekult å gjøre det.

 

Jonas Myrholm, TTELA

 

 

Fallback image

Utgivelser