Joralf Gjerstad

1926 -

Joralf Gjerstad (f 1926 i Snåsa) er kjent som synsk og som helbreder med «varme hender». Gjerstad er fra Snåsa i Nord-Trøndelag, og er kjent som «Snåsamannen», eller lokalt som «Snåsakallen» («Snåsakaill’n»).

Gjerstad ble født inn i enkle kår og fikk bare fem års skolegang. Han har siden arbeidet i landbruket og 16 år som kirketjener i Den norske kirke. Gjerstad har skrevet flere lokalhistoriske bøker, i tillegg til selvbiografier. I 2008 utkom biografien Snåsamannen av Ingar Sletten Kolloen. Den ble en nasjonal bestselger på kun få uker og er trykket i 120 000 eksemplarer.

Gjerstad forteller at han alt som barn skjønte at han hadde evner utenom det vanlige. Han prøvde lenge å skyve bort evnene som tidvis var tunge å leve med. Men som 21-årig soldat i Tysklandsbrigaden ble han spådd av en eldre kvinne han tilfeldig møtte at han ville bli kjent over hele Norge gjennom å hjelpe folk. Ved siden har han gratis behandlet tusenvis av mennesker gjennom femti år – og helbredet mange av dem med sine varme hender og diagnostiserende synskhet

Joralf Gjerstad har mottatt Kongens fortjenstmedalje i sølv. Høsten 2006 sendte NRK en egenprodusent dokumentarfilm om ham med tittelen Kjenner du varmen?

Utgivelser