Kristin Marja Baldursdottir

1949 -

Islandsk suksessforfatter

Kristín Marja Baldursdóttir har sin utdannelse fra Universitetet i Reykjavik, og har også studert i Tyskland og i Danmark. Hun har arbeidet som journalist og lærer. Hennes første roman Mávahlátur (1995) kom på norsk i 2006 med tittelen Måkelatter, og som pocket i 2010 med tittelen Jeg er Freya.

Baldursdóttir fikk et gjennombrudd i Norge med de to romanene om kunstneren Karitas Jónsdottir, Karitas (på norsk i 2012) og Karitas. Kaos på lerret (2013). Begge bøkene fikk terningkast 6 i VG, mens Dagbladet mente beretningen bød på «alt en god fortelling skal ha». Karitas-bøkene kom opprinnelig ut på Island i 2004 og 2007, og Baldursdóttir ble nominert til Nordisk råds litteraturpris for den første. De er oversatt til en rekke språk, blant annet tysk, nederlandsk, svensk og dansk.

Høsten 2014 utkommer Baldursdóttirs ferskeste roman, Kantate, på norsk. Dette er en storslått, flerstemmig familiehistorie med handling fra vår tid.

Kristín Marja Baldursdóttir har besøkt Norge ved flere anledninger, blant annet under Kapittel-festivalen i Stavanger i 2013.

Kristin Marja Baldursdottir Høyoppløst bilde

Foto: Foto: Einar Falur Ingólfsson

Utgivelser