Mariann Youmans

1971 -

Mariann Youmans kjenner sin målgruppe etter å ha jobbet i mange år med ungdom og etter grundig research og intervjuer med fagfolk og ungdom. 

Boken Fjortis. Alt du lurer på er den optimale pubertetsbok for alle gutter og jenter mellom 11 og 15 år – og deres foreldre. Fra før har hun utgitt tre kritikerroste faktabøker for ungdom: Norsk – Multikultur på sitt beste (2009), Helt hyper? ADHD ADD ABC (2008) og Rett & slett - Rettighetsboka for deg under 18 (2006) på Gyldendal. Rett & slett ble nominert til Kulturdepartementets pris for beste fagbok for barn og ungdom. I tillegg har hun utgitt skjønnlitterære bøker for barn. Hun kom på andreplass i Gyldendal og Norlis konkurranse om beste barneroman med Tessy & Tankred: Tøffere enn toget (2009) og ble nominert til Arks Barnebokpris. Hun har også skrevet bildebokserien om Toto.

Mariann Youmans (f. 1971) bor i Oslo og jobber som konsulent, forfatter og foredragsholder. Hun holder også skrivekurs for barn og unge. Hun har en dobbel bachelorgrad innen humaniora og samfunnsfag fra UiO og NTNU, er utdannet gruppeveileder og har en master som manusforfatter fra UCLA, Los Angeles.? Hun var prosjektleder for Barnekonvensjons-satsningen "Barn i fokus - unge premisser" og satt i Interrimstyret i Forum for Barnekonvensjonen og var en del av Norges delegasjon til FN i forbindelse med barnetoppmøtet i 2001. Senere har hun ledet ungdomssatsninger og utviklingsarbeid i samarbeid med ulike organisasjoner. Hun har også skrevet teaterstykker, manus til animasjonsfilm, TV-drama og hørespill for TV2 og NRK.

Nina Goga i Barnebokkritikk.no om Mariann Youmans' Helt hyper: "Vellykket, varm og vitenskapelig ... Med bakgrunn i sitt arbeid med, og interesse for, barn og unges situasjon, behov og rettigheter, skriver Mariann Youmans fagbøker for barn og unge der disse ikke bare er tenkte mottakere, men også innskrevne avsendere."

Cathrine Krøger i Dagbladet om Mariann Youmans' How to ... redde verden: "Den burde bli obligatorisk på enhver ungdoms- og videregående skole ... Glimrende inspirasjonshåndbok for å vekke ungdoms slumrende solidaritetsinstinkt."

Mariann Youmans Høyoppløst bilde

Foto: Grete Bro Thuestad

Utgivelser