Mario Vargas Llosa

1936 -

En av Perus største forfattere, og vinner av Nobelprisen i Litteratur 2010.

Mario Vargas Llosa er en av de mest aktive og innflytelsesrike intellektuelle personlighetene i vår samtid, fordi hans verker er så frodige, rike og dyptpløyende, og fordi han stadig engasjerer seg i diskusjoner om frihet, vold, sensur og rettferdighet. I 2010 ble han tildelt litteraturens høyeste utmerkelse, Nobelprisen i litteratur «for sin kartlegging av maktens strukturer og knivskarpe bilder av individets motstand, opprør og nederlag». Han er en av de fremste representantene for den latinamerikanske boomen, og har utgitt et tyvetalls bøker innenfor et rikt spenn av sjangre og temaer.

Mario Vargas Llosa ble født i Arequipa i Peru i 1936. Han tok sin filologiutdannelse ved Universitetet i San Marcos, og fullførte doktorgraden ved Universitetet i Madrid. I 1955 giftet han seg med sin inngiftede tante, Julia Urquidi, og de reiste sammen til Europa. Etter å ha bodd seks år i Paris og etter å ha skilt seg fra Julia Urquidi, giftet han seg på nytt i Lima i 1965 med kusinen sin, Patricia Llosa. Han bodde så noen år i London og Barcelona. I 1993 fikk han spansk statsborgerskap.

Vargas Llosa er først og fremst realist, av og til også regionalist, og verkene hans gjenspeiler det omstøtte peruanske (av og til latinamerikanske) samfunnet, rystet av rasemessige, seksuelle, moralske og politiske konflikter. Hans kunstneriske framstilling av denne problematikken er likevel ikke mimetisk og naturalistisk, men innlemmer høyst samtidige fortellerteknikker (til eksempel et mangfold av fortellerperspektiver og indre monolog). Vargas Llosa betrakter Gustave Flaubert som sin litterære læremester. I 1975 skrev han et essay om ham: La orgía perpetua: Flaubert og Madame Bovary (Den uavlatelige orgien: Flaubert og Madame Bovary).

Karrieren hans tok først fart da han utga La ciudad y los perros (Byen og bikkjene) i 1962, selv om han fikk satt opp et teaterstykke i Piura og utgitt novellesamlingen Los jefes (Sjefene) i 1959. La ciudad y los perros ble tildelt Biblioteca Breve-prisen og Kritikerprisen da den kom ut, og er senere oversatt til mer enn tredve språk.

Sagt om Mario Vargas Llosa:
«Perus beste forfatter. En av verdens beste.» The New Yorker
«Mario vargas Llosa blander absurditet, brutalitet, fantasi og presise observasjoner på et vis få andre kan.» Evening Standard

Tidligere utgivelser på norsk
En diskré helt, 2014
Samtalene i Katedralen, 2013
Det grønne huset, 2012
Kelterens drøm, 2011
Valpene, 2010
Brev til en ung forfatter, 2009
Tante Julia og han som skriver, 2008
Rampejenta, 2007
Paradiset på det andre hjørnet, 2004
Bukkefesten, 2003
Rigobertos notatbøker, 1998
Lituma i Andesfjellene, 1995
Til stemorens pris, 1992
Han som snakker, 1991
Hvem drepte Palomino Molero?, 1988
Historien om Mayta, 1985
Dommedagskrigen, 1982
Pantaleón og tjenerinnene, 1974

 

 

Mario Vargas Llosa Høyoppløst bilde

Foto: Ulla Montan

Utgivelser