Antonio Muñoz Molina

1956 -

Antonio Muñoz Molina er født i 1956 i Úbeda i den sørspanske provinsen Jaén.

Han studerte kunsthistorie i Granada og journalistikk i Madrid, og forfatterskapet hans dreier ofte i retning av nære historiske hendelser, som han forsøker å gripe, forstå og gjenskape. Han er generelt betraktet som en av de mest framstående forfatterne i sin generasjon. Han skriver også kommentarer og petiter for El País og Die Welt. I 1995 ble han tatt opp som medlem av den ærverdige Real Academia Española, den yngste noensinne.
Han debuterte med romanen Beatus ille i 1986, men det var først året etter at han virkelig slo igjennom blant kritikerne. For Vinteren i Lisboa (1987) fikk han nemlig både den spanske kritikerprisen og den nasjonale litteraturprisen, og for Fullmåne (1997) ble han tildelt den franske Femina-prisen for beste utenlandske roman i 1998. For Sefarad er han tildelt både Napoli- og Flaiano-prisen. Flaiano-tildelingen stiller ham dermed i samme klasse som Ian McEwan, Patrick McGrath og Javier Marías.
Utgivelser på Gyldendal
Den polske rytter, 1993
Vinteren i Lisboa, 1998
Fullmåne, 2000
Sefarad, 2003
Sagt om Den polske rytter:
«Det er en roman som ikke handler om Polen i det hele tatt, den handler om et liv mellom to ryttere, Rembrandts maleri 'Den polske rytter' og Jim Morrisons og The Doors-sangen 'Riders on the Storm'. Det er en roman om tid, om oppvekst og refleksjon over erindring, om å bryte opp og komme tilbake. Det er en roman om overgangen fra bondesamfunn til bysamfunn, det er en roman om lengsel og kjærlighet, en generasjonsroman over hundre år, og alt foregår i løpet av noen få dager, fra intense kjærlighetsnetter og dager i New York til oppslitende venting i Spania noen døgn senere.»
Einar O. Risa, Stavanger Aftenblad
Sagt om Vinteren i Lisboa:
«Det er jazz i den bog. Play it, Sam! Læs den, folkens!!»
Berlingske Tidende
«[...] en vakker, trist og spennende, poetisk og sanselig roman.»
Tone Velldal, Morgenbladet
Sagt om Fullmåne:
«En formfullendt roman om forbrytelse, død, straff og kjærlighet. Kort sagt en roman om helt vanlige mennesker.»
Fartein Horgar, Adresseavisen

Fallback image

Utgivelser