Nir Baram

En kritikerrost og bestselgende israelsk forfatter som kombinerer brennhet politisk tematikk med fengslende litteratur.

Nir Baram er født i 1976 i Jerusalem i en familie av kjente politikere, og både faren og bestefaren var ministre for det israelske arbeiderpartiet. 

Hans første roman, Purple Love Story, ble utgitt i 1998, fulgt av The Mask-Ball Children i 2000. Begge vakte stor oppsikt i Israel. I 2006 utga han The Remaker of Dreams, som utkom på tysk i 2009. For denne romanen ble Baram nominert til Sapir-prisen, Israels mest prestisjefylte litterære utmerkelse.

Gode mennesker er hans fjerde roman, og den første israelske romanen som tar for seg Den andre verdenskrig sett fra overløpernes perspektiv. Den lå på israelske bestselgerlister i mange uker, og rettighetene er så langt solgt til fjorten land. Også denne romanen ble nominert til Sapir-prisen. Verdens skygge, hans femte roman, har også høstet svært gode kritikker og skapt debatt i hjemlandet, og tar for seg de økonomiske maktstrukturene i et globalt perspektiv. 

Baram er også aktiv som skribent og redaktør, og som fredsaktivist har han engasjert seg for palestinske rettigheter. Israel-Palestina-konflikten belyser han også i boken A Land Without Borders (2017), en politisk dokumentarisk bok om hans besøk til Øst-Jerusalem og Vestbredden, til kibbutzer og palestinske flyktningleire, der han belyser ulike former for grenser som skiller israelere og palestinere.

Utgivelser