Sergio Pitol

1933 -

Sergio Pitol (f. 1933) regnes som en av Mexicos fremste forfattere, og har de siste 25 årene skrevet verker som inntar sin egen, distinkte plass blant det som ellers skrives på spansk.

Sergio Pitol er født i byen Puebla i Mexico, og er utdannet jurist. Han har undervist ved en rekke universiteter i Mexico og USA, og har vært kulturattaché ved Mexicos ambassader i bl.a. Warszawa, Budapest, Paris, Moskva og Praha.
Han er også kjent for sine oversettelser av Joseph Conrad, Henry James, Jane Austen, Witold Gombrowicz, Ronald Firbank og Boris Piln'jak og har lenge vært en ambassaør for europeisk litteratur.
Bøkene hans har få, om noen, likheter med andre og samtidige litterære grupperingers bøker. Han debuterte med Tiempo cerrado (Lukket tid)i 1959 og har skrevet sju novellesamlinger, en selvbiografi og fem romaner, hvorav de tre siste (deriblant Et ekteskap) utgjør en trilogi ved navn El tríptico del carnaval (Karneval-trilogien). Selv om disse tre romanene har ulike hovedpersoner og temaer, og kan leses helt uavhengig av hverandre, har de mer skjulte forbindelseslinjer; den bramfrie, karnevaleske og burleske tonen skinner igjennom på de merkeligste steder i disse bøkene. Av de tre romanene er det kun Et ekteskap som handler om kjærlighet.
Pitols fortellinger er tydelig meksikanske, men de skiller seg fra mange andre av hans landsmenns beretninger, fordi de ikke er så fulle av det nasjonale og av en revolusjon som feilet.
I 1999 fikk Sergio Pitol Juan Rulfo-prisen, en stor latinamerikansk og karibisk litteraturpris og en av de viktigste prisene i den spansktalende del av verden.

Fallback image

Utgivelser