Ragnar Kvam Jr.

1942 -

Ragnar Kvam Jr. er født i Kvinesdal i 1942. Han er utdannet cand. philol med hovedfag i historie ved Universitet i Oslo. For tiden er han bosatt i Oslo.

Ved siden av å være historiker er Kvam journalist, forfatter og eventyrer. Fra 1974 til 1987 arbeidet han som politisk reporter for Dagbladet. På 1970-tallet skrev han flere bøker om det politiske bildet i Norge og var særlig opptatt av fremmedarbeidernes situasjon. I 1987 solgte Kvam alt han eide, kjøpte en 37 fots seilbåt og la ut på en omfattende jordomseiling. I de tre reiseskildringene Oppbrudd, Havet har meg nå og En sjøreise til Sibir skriver han åpenhjertig og personlig om de ulike etappene fra denne reisen. De siste årene har Kvam skrevet flere interessante biografiske skildringer. Hans bok om polfareren Hjalmar Johansen kastet et helt nytt lys over omstendighetene rundt Hjalmar Johansens konflikt med Roald Amundsen under sydpolferden. Ved hjelp av nytt kildemateriale og stor psykologisk innsikt forteller Kvam en historie som til da hadde vært ukjent for de fleste. Det gjør han også i Straffen hvor han skriver den fascinerende historien om den norske straffangen Knud Bull. I hans bok De fire store er Kvam tilbake til polarheltene. Her beretter han om Nansen, Amundsen, Shackleton og Scott, og hva som kjennetegner personligheten til disse fire ruvende skikkelsene i vår polarhistorie.

Utgivelser
Thor Heyerdahl. Mannen og verden. 2008
Thor Heyerdahl. Mannen og havet. 2005
De fire store - Gyldendal 2000
Straffen - Gyldendal 1999
Den tredje mann. Beretningen om Hjalmar Johansen - Gyldendal 1997
En sjøreise til Sibir - Gyldendal 1996
Jakten - Sammen med Ola Thune - Gyldendal 1993
Oppbrudd. Beretningen om en lang sjøreise med Northern Quest - Scanbok 1990
Havet har meg nå - Scanbok 1992
De farlige jobbene (Sammen med Fritz Nilsen) - Pax 1975
DNA mot splittelse. Da venstrefløyen ble ekskludert og SF stiftet - Cappelen 1973
Den billige arbeidskraften. Fremmedarbeidere i Norge og EEC - Pax 1971.

Salg til utlandet:
Thor Heyerdahl. Manne og havet 1008
Latvia, Russland
Straffen 1999
Tyskland
Den tredje mann 1997
Tyskland
Im Schatten : die Geschichte des Hjalmar Johansen, des "dritten Mannes" zwischen Fridtjof Nansen und Roald Amundsen; aus dem Norwegischen von Knut Krüger. Berlin : Berlin Verlag, 1999
Boken finnes også som lydbok, lest av Svein Tindberg. Melhus Lydbokforlag, 1998.

Ragnar Kvam Jr. Høyoppløst bilde

Foto: Foto: Morten Brun

Utgivelser