Peter Robinson

1950 -

Peter Robinson (f. 1950) har skrevet 14 kriminalromaner med førstebetjent Alan Banks i hovedrollen. Robinson studerte engelsk litteratur i England og Canada, der han nå bor sammen med familien.

Peter Robinson ble født i 1950 i Yorkshire i England. Han studerte engelsk litteratur først i England og siden i Canada, der han nå bor sammen med familien. Peter Robinson har skrevet fjorten kriminalromaner med førstebetjent Alan Banks i hovedrollen, romaner som utspiller seg i Yorkshire Dales, et røft og vakkert landskap nær den engelske østkysten. Han har vunnet flere priser i USA, Storbritannia og Canada, og er også tildelt den svenske Martin Beck-prisen. Hans første roman med førstebetjent Banks, Gallows View, ble innstilt til The John Creasey Award, og den åttende, Innocent Graves, ble valgt til Årets bok av Publishers Weekly. Da En usedvanlig tørr sommer(Gyldendal 2003) utkom, ble den møtt med stor kritikerbegeistring på begge sider av Atlanteren. Den ble også innstilt til Edgar Allan Poe-prisen og av The New York Times omtalt som en «bemerkelsesverdig» kandidat til Årets beste bok. Gyldendal har senere utgitt Etterspill (2004) og Lek med ild (2005). Peter Robinson er oversatt til femten språk.
Førstebetjent Alan Banks er skilt fra kona Sandra, som han har to voksne barn med. Landsbysamfunnet i det oppdiktede Eastvale i Yorkshire endrer seg svært langsomt og har ikke rukket å dra nytte av den nye, løfterike engelske økonomien. De fleste innbyggerne er småbønder, håndverkere og butikkeiere, som driver med sitt (bortsett fra når de følger med på naboen). Banks liker jobben sin, og setter stor pris på det fredelige tempoet på landsbygda. Han elsker musikk, og sakene hans har ofte sterke musikalske referanser, alt fra opera og klassisk musikk til Mississippi-blues, folkemusikk og rock. Førstebetjent Banks-bøkene har et hjemlig preg med sine fåtallige gjennomgangsfigurer som er opptatt av lokalmiljøet sitt, hva som skjer, og hvordan det henger sammen med fortiden. Samtidig er hendelsene preget av alle samtidens problemer, slik som stoffmisbruk, rastløse tenåringer, plagede ekteskap og mord.

Utgivelser