Ole Røsholdt

1940 -

Ole Røsholdt ble født i Bergen i 1940. Han har universitetseksamen med norsk som hovedfag og han arbeider ved siden av forfattervirksomheten i halv stilling som gymnaslektor i Bergen. I syv år underviste han i norsk litteratur ved Universitetet i Bergen.

Ole Røsholdt har skrevet følgende bøker:
- «Solen som sloknet» ( 1988 ) om inkarikets undergang og spaniernes erobring av Peru i 1532.
- «Jacob gjøgler» ( 1989 ) med handling fra Lübeck og Bergen i Hansa-tiden på 1500-tallet. ( Oversatt til tysk ) Hørespillserien «Jacob gjøgler» ble sendt i NRK høsten 1995.
- «Den rette kongen» er en fantasifortelling i eventyrform om å ta vare på naturen, om folkeopprør og om folkestyre. Boken foregår i en fjern eventyrtid, men er inspirert av revolusjonene i Øst-Europa i 1989.
I 1991 mottok Ole Røsholdt skolebibliotekarenes litteraturpris for disse tre titlene.
- «Den gylne ormen» fra 1991 ( oversatt til tysk og dansk ) er en historisk thriller fra kampen om den norske tronen i 1387. Her anvender han typiske trekk fra den moderne thriller-litteraturen på et historisk emne. Eks. De fleste kapitlene slutter - med en situasjon som er uløst og krever fortsettelse - dette er et spenningsskapende element, som skal gi leseren trang til å lese videre. Andre typiske thrillertrekk: Hovedpersonen forstår ikke alt som foregår, vet ikke hvem som er venn og hvem som er fiende, stoler på en, mistror en annen. Derfor venter det ham - og leseren - stadig nye overraskelser.
Til denne boken har Ole Røsholdt også laget en hørespillversjon i fem episoder som ble sendt på NRK i 1997.
- «Ulvejakt» ( 1992 ) er fortsettelsen av «Den gylne ormen». Også denne boken er en historisk thriller. Men her er spenningen basert på flukt og forfølgelse. Folkevisestrofene, som innleder hvert kapittel i boken, har han selv laget i stil med de gamle folkevisene, for å understreke at handlingen har mye felles med de visene vi kjenner fra 1300-1400 tallet: konsentrasjon om dramatiske høydepunkter, tydelig svart-hvit-karakteristikk av personene.
- «Den siste sønnen» ( 1993 ) bygger på en liten fortelling i Snorre Sturlasons Ynglinge-saga om en konge som ofret alle sønnene sine til Odin. Boken er utkommet i Tyskland og Danmark.
Hørespillversjonen av denne boken, i fire episoder, ble sendt i 1994. Den representerte NRK ved EX AEQUO-konkurransen om beste hørespillproduksjon for barn i Bratislava i 1996 og vant 1. pris.
Hørespillserien ble sendt igjen i NRK i januar 1997 og ble fremført i slovakisk radio i desember 1998.
- «Vikinger» er en fagbok for barn om Vikingtiden. I denne boken får man vite alt mulig om vikingtogene og om dagliglivet i Vikingtiden.
- «Kongespillet» ( 1994 ) ( Månedens bok i Ungdomsbokklubben mars 1996 ) handler særlig om de to kongene Sigurd Munn og Inge Krokrygg. De var halvbrødre,, men hatet hverandre. Sigurd var tøff idrettsmann, og jentene falt for ham. Inge er en svak krøpling. Boken utkom på tysk i 1997.
- «Den magiske datamaskinen» handler om Trond og Cecilie som opplever at mors datamaskin løper løpsk, slik at de og vennene deres reiser bakover i tid og opplever ti spennende episoder fra Bergens historie: borgerkrig, kongekroning, Svartedauden, sjørøverangrep, heksejakt osv. Denne boken er utgitt av Barnas Hus, Bergen, i samarbeid med Skoleseksjonen, Bergen Kommune, som ønsket en fremstilling av Bergens historie i fortellende form for barn.
- «Steinalderen» utkom i april 1996. Det er en faktabok om livet i steinalderen, men med åtte korte fortellinger om barn og ungdom i steinalderen. Boken finnes også i en utgave på nynorsk ( Bokklubbens Barn ).
- «Gro og Geir» ( 1996 ) er en kjærlighetsroman, og boken tar utgangspunkt i en av fortellingene fra «Steinalderen». Temaet er pubertet, gryende seksualitet og familiekonflikter i en ramme av steinalderens samfunn og religion, der menneskenes drifter var en viktig del av religionen.
- «Norges Konger fra Harald Hårfagre til Harald V» ( 1997 ) her har Ole Røsholdt skrevet teksten til billedboken om de norske kongene fra Harald Hårfagre til Harald V: dette er illustrasjoner med korte tekster om alle de 59 kongene.
- «Med gilde smykker og kvasse sverd» ( 1999 ) er en faktabok om Norge i bronsealder og jernalder. Også her veksler faktaopplysningene med små noveller som tar utgangspunkt i viktige arkeologiske funn.
- «Biografien om Tordenskiold» er en biografi om sjøhelten som følges fra barndommen i Trondheim til djerve bedrifter under Den store Nordiske krig og en voldsom død i en duell som var et arrangert mord.
- «Hekser» ( 2001 ) handler om heksetro og heksejakt i Europa på 1500-1600-tallet. Boken er utgitt i serien 10:12 Fakta.
- «Svartedauden» ( 2002 ) er fortellinger om den store epidemien som drepte mer enn halvparten av befolkningen i Europa. Rene faktaopplysninger veksler med fortellinger om hvordan barn og unge opplevde pesten.
Den historiske bakgrunnen i bøkene til Ole Røsholdt er alltid så korrekt som mulig. Han gjør mye forarbeid og undersøker nøye hvordan folk levde, hva de spiste, hvordan de gikk kledd og hvordan de sov osv. I tillegg reiser han ofte til de stedene hvor handlingen foregår. Ole Røsholdt reiste f.eks. rundt i Øst-Tyskland før han skrev «Ulvejakt», for å se byer og landskap. Mens hans første bok er basert på et opphold i Peru.

Utgivelser