Tayeb Salih

1929 -

Tayeb Salih lever med ett bein i den vestlige og ett i en østlige verden, kulturelt så vel som geografisk. Historiene hans har mange referanser til vestlig litteratur, men omfatter også det brede spekteret av klassisk arabisk, sufisk og islamsk litteratur.

Tayeb Salih ble født i 1929 i den nordlige provinsen i Sudan, og har tilbrakt mesteparten av livet sitt i utlandet. Han tok universitetsstudier før han ble ansatt i BBC som leder for dramaavdelingen i Arabic Service. Senere arbeidet han som informasjonsdirektør i Qatar i Den arabiske gulf; for Unesco i Paris og som Unescos stedlige representant i Qatar.
Før han skrev Trekket mot nord, utga han også en novelle som ble hetende «The Wedding of Zein» i engelsk oversettelse. Denne ble også filmet med arabisk tale, og ble tildelt en pris under Cannes-festivalen i 1976. Han har også skrevet en rekke fortellinger som regnes blant de beste innenfor moderne arabisk litteratur.
Salihs romaner har fått verdensomspennende anerkjennelse, spesielt Trekket mot nord. Her er noen sitater:
«En Tusen og én natt baklengs ... Sterkt og poetisk»
Observer
«Et fengslende verk av en stor arabisk romanforfatter, som utvinner den rike åren av afrikansk erfaring med den vestlige verden.»
Publishers Weekly
«Trekket mot nord er blant de seks fineste romanene i moderne arabisk litteratur.»
Edward Said, professor i engelsk litteratur ved Columbia University

Fallback image

Utgivelser