Siri Pettersen

1971 -

Siri ble født under nordlyset i 1971, med alvorlig livlig fantasi. Hun har røtter i Finnsnes og Trondheim, men bor nå i Oslo.

Hennes første bok var laget på bestefars brevpapir fra Trygdekontoret, og festet i ryggen med knappenål. Den handlet om en gråtende prinsesse. Hennes andre bok ble skrinlagt da hun ble gjort oppmerksom på at det ikke fantes midnattsol i Afrika. Så ble hun 18 og det visuelle tok overhånd.

Fantasien motstod talløse angrep fra en uforstandig omverden, og i dag er hun en fremragende ekspert på virkelighetsflukt. Hun boltrer seg skamløst i medier: Design, web, tegneserier, illustrasjon, film og tekst. Alt for en god historie.

I 2002 vant hun Bladkompaniets tegneseriekonkurranse med «Anti-klimaks». Serien sikret henne Sproing-prisen som årets nykommer. Hun har også vært tegner til stripeserien «Smelt» og den tekstløse novelleserien «Kråkene».

Akkurat som ravner har Siri hatt den samme kjæresten hele livet. De bor sammen i Oslo.

 

Pettersen debuterte som forfatter i 2013, med Odinsbarn, og fullførte Ravneringene-trilogien to år senere.

RAVNERINGENE er en fantasytrilogi på norrøn grunn. Den første boken ODINSBARN ble sluppet høsten 2013, og ble en kritikerrost bestselger. Den ble nominert til Bokhandlerprisen, som den første fantasyungdomsboken noensinne. Oppsiktsvekkende nok ble også den andre boken i serien – RÅTA – nominert påfølgende år. Den tredje boken – EVNA – ble lansert i oktober 2015, og Siri Pettersen ble nominert til Bokhandlerprisen for tredje år på rad. Aldri før har vi sett en hel serie bli nominert, og Siri Pettersen har satt en ny standard for norsk fantasylitteratur. Høsten 2017 ble hennes fjerde roman, BOBLA, nominert til Bokhandlerprisen og ARKs barnebokpris.

I 2020 ble Jernulven utgitt. Det er den første boken i trilogien Vardari, en uavhengig serie fra universet i Ravneringene. Også Jernulven ble nominert til Bokhandlerprisen. 

Pettersen representerte også Norge i IBBYS Honourlist 2015, og vant Bokhandelens barne- og ungdomsbokstipend samme år. I begrunnelsen het det: «Pettersen har ein språkleg tryggleik som ikkje er vanleg å spore hos så ferske forfattarar. Ho losar oss gjennom den omfattande forteljinga ho har skapt med presisjon, innleving og solid kunstnarisk tyngde.» 

Ifølge forfatterkolleger er Siri Pettersens superkraft
«megamotivasjon» – evnen til å få kreative sjeler til å føle seg geniale. I 2021 stiftet hun Ravneringene-prisen, for å fremme ferske forfattere av norsk fantasy.

  

Utgivelser på Gyldendal Norsk Forlag:
 

Bobla (2017)
 

Vardari-serien:

Jernulven (2020)
Sølvstrupen (2023)

Ravneringene-serien:

Ravneringene bokboks (2018)
Evna (2015)
Råta (2014)
Odinsbarn (2013)

Siri Pettersen Høyoppløst bilde

Foto: Julie Loen

Utgivelser