Pajtim Statovci

En prisvinnende, eksperimentell forfatter og Finlands største litterære stjerneskudd.

Pajtim Statovci (f. 1990) er en finsk-kosovisk forfatter. To år gammel flyttet han fra Kosovo til Finland. Han har en master i komparativ litteratur fra Universitetet i Helsinki og tar for øyeblikket doktorgraden sin der. Han ble Årets forfatter i Helsinki i 2018.

Pajtim Statovcis første roman, Katten min, Jugoslavia, fikk en strålende mottakelse blant presse så vel som lesere da den utkom i 2014 (norsk utgave 2015), og den ga ham den prestisjefylte Helsingin Sanomats litteraturpris. Juryen berømmet den svært unge, den gang 24 år gamle, forfatteren for hans evne til å kombinere det drømmeaktige med det realistiske, hvordan han tilførte gamle symboler ny mening. Romanen ble publisert av Pantheon i USA og Pushkin Press i Storbritannia i 2017 og var langlistet til International Dublin Literary Award.

Pajtim Statovcis andre roman, Tiranas hjerte (norsk utgave 2018), ble også berømmet for hvordan den behandlet tema som kjønn, identitet og seksualitet, og mottok flere priser, blant annet ble den nominert til National Book Award.

For Kongenes land (Originaltittel: Bolla) mottok Pajtim Statovci den mest prestisjefylte litteraturprisen i Finland, Finlandiaprisen, som den yngste gjennom tidene.

Utvalgte priser og nominasjoner
2019: Vinner av Finlandiaprisen for skjønnlitteratur (Kongenes land)
2019: Kortlistet til Storytel Awards (Kongenes land)
2019: Kortlistet til Årets bok, Suomalainen Kirjakauppa-prisen (Kongenes land)
2019: National Book Award Finalist (Tiranas hjerte)
2019: Langlistet til International Dublin Literary Award (Katten min, Jugoslavia)
2018: Helsinki Writer of the Year Award
2015: Kortlistet til Flame Bearer Prize (Katten min, Jugoslavia)
2014: Vinner av Helsingin Sanomats litteraturpris for beste debut (Katten min, Jugoslavia)

https://pajtimstatovci.org/

Pajtim Statovci Høyoppløst bilde

Foto: Anna Kurki

Utgivelser