Stieg Larsson

1954 - 2004

Stieg Larsson, den svenske krimkometen, hylles av en enstemmig presse i stadig flere land.

Stieg Larsson (1954-2004) var journalist og sjefredaktør i tidsskriftet Expo og en av Sveriges fremste eksperter på antidemokratiske, høyreekstreme og nazistiske bevegelser. Han hadde tidligere arbeidet i tyve år på nyhetsbyrået TT. Han debuterte som kriminalforfatter høsten 2005. «Genuin og genial» er blant de uttrykkene som ble brukt av en enstemmig svensk presse.Han er siden utgitt i en lang rekke land og solgt i nærmere to millioner eksemplarer bare i Sverige. Samlet opplag i Norge ligger rundt 600 000.

Luftslottet som sprengtes som foreligger på norsk 15. november 2007 - er den siste boken i Millennium-serien,som består av tre kriminalromaner om Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander.

Den første, Menn som hater kvinner(norsk utgave våren 2006), ble tildelt Glassnøkkelen for beste nordiske kriminalroman. Den andre, Jenta som lekte med ilden,ble kåret til beste svenske kriminalroman 2006. Den utkom på Gyldendal våren 2007.

Om Millennium-serien:
«? et helt usedvanlig sterkt og drivende spennende verk, kanskje noe av det beste som er skrevet på mange år innen nordisk krim.»
 Turid Larsen, Dagsavisen
Om Luftslottet som sprengtes:
##TERNINGKAST 6##
 Berit Kobro, VG
Om Jenta som lekte med ilden:
##TERNINGKAST 6##
«Dette er svensk mesterkrim av ypperste kvalitet..»
 Sindre Hovdenak, VG
«Språket har en flyt og et driv som er bortimot fullkomment ... han tviholder på de spenningsutløsende scenene til det nesten blir uutholdelig for leseren..»
 Kurt Hanssen, Dagbladet
Om Menn som hater kvinner:
##TERNINGKAST 6##
«... fryktelig spennende ... Jeg anbefaler boken på det varmeste.»
 Ingrid Brekke, Aftenposten
«Menn som hater kvinner er en kriminalroman av et format som de fleste av sjangerens utøvere bare fabler om å få til.»
 Kurt Hanssen, Dagbladet

Stieg Larsson Høyoppløst bilde

Foto: Fotograf: David Lagerlöf

Utgivelser