Thomas Pynchon

1937 -

Thomas Pynchon er en av de mest myteomspunne nålevende forfatterne, og har ikke latt seg fotografere siden 1950-tallet.

Thomas Ruggles Pynchon ble født 8. mai 1937 ved Oyster Bay på Long Island i staten New York. Han er berømt for å ha sluppet unna publisitet i nærmest hele sitt virke som forfatter, og har ikke latt seg fotografere siden collegeårene på Long Island. I 1956 lot han seg verve til marinen, bare to måneder før sin nittenårsdag. Han studerte ved Cornell-universitetet på slutten av 1950-tallet, der han stadig var å se sammen med særling og visesanger Richard Farina. Han skrev for det litterære tidsskriftet ved universitetet, og var kjent for å være brennende hengiven til sine manuskripter. Farina og Pynchon sies å ha utviklet en felles lidenskap for kvinner og henholdsvis musikk og litteratur.

Thomas Pynchon skriver innsiktsfullt og fantasirikt om et vell av temaer, blant dem musikk, historie og filosofi, og innlemmer av og til skrålende drikkeviser og tragikomiske vers. Han debuterte i 1963 med V., en roman som formelig bugner av fantasifulle vendinger, stemningsleier, miljøer og temaer, og hvis handling spenner over flere tiår, i New York, Paris, Firenze, Nord-Afrika, Malta og det sørlige Afrika.

I 1966 utkom Katalognr. 49 (norsk utgave 1977), som sies å være Pynchons mest tilgjengelige roman. Hovedpersonen Oedipa Maas forsøker å forvalte dødsboet etter en tidligere elsker. Oppgaven viser seg å være vanskeligere enn antatt, og Pynchon får her virkelig vist sin særegne livsanskuelse, preget av komikk ristet sammen med håpløshet, kulde og en grensesprengende kreativitet. Andre bøker av Thomas Pynchon er Gravity's Rainbow (1973), Slow Learner (1984), Vineland (1990). I 2002 kom romanene V. og Mason & Dixon på norsk. Våren 2011 utgav vi kolossalromanen (1088 sider) Mot dagen og spennings- og detektivromanen Iboende brist.

Siste skrik (Bleeding Edge) er hans siste roman, og utkommer på Gyldendal høsten 2015.

Fallback image

Utgivelser