Thor Gotaas

1965 -

Thor Gotaas har utgitt 45 kulturhistoriske bøker med folkloristisk vinkling.

Thor Gotaas er folkeminnegransker og forfatter og skriver kulturhistoriske bøker med folkloristisk vinkling. Han er cand.philol. fra Universitetet i Oslo med hovedfag i folkloristikk (1993). Gotaas er særlig opptatt av outsiderne i samfunnet, og også de som beveger seg mye, enten som levevei eller på fritiden. Det har blant annet resultert i mange bøker om skiløpere, landstrykere, tatere, sjømenn og løpere. Også lokalhistorie er viet mye oppmerksomhet. Ved utgangen av 2022 har han skrevet 45 bøker.

Gotaas gransker det seriøse og det kuriøse i folkelig kultur, og kombinerer detaljstudier med lange linjer for å søke ny historisk innsikt. Som folkeminnegransker er han spesielt interessert i mentalitetshistorie og skiftende holdninger, enten det er historisk, geografisk eller sosialt. Gotaas har holdt langt over tusen foredrag siden 2000 i mange ulike sammenhenger.

Han har også gitt stemme til over tjue radioserier hos NRK med eget bokstoff og er mye brukt som skihistoriker i NRK og andre kanaler. Som gjest i mange ulike podkaster har han vært med i bortimot hundre episoder, særlig hos Wolfgang Wee, Kristopher Schous podkast «Rekommandert», «I det lange løp» for NRK og «198 land» med Einar Tørnqvist, for å nevne de mest populære.

Gotaas skriver for og snakker til et norsk publikum. Likevel er noen få av bøkene også rettet mot et internasjonalt marked. Løping. En verdenshistorie (2008) er foreløpig oversatt til 17 språk. Bestselgerne hans hos Gyldendal er Norske utedoer (2019) og Femmila (2013).

Thor Gotaas er forfatter på heltid.

 

Thor Gotaas Høyoppløst bilde

Foto: Ole Magnus Kinapel

Utgivelser