Fay Weldon

1931 -

Fay Weldon ble internasjonalt berømt for En hunndjevels bekjennelser (på norsk i 1984), som er filmet to ganger. Hun har skrevet nær 30 romaner, hvorav en lang rekke er oversatt til norsk, samt manus til omtrent 20 fjernsynsproduksjoner og 14 skuespill. Hun har vært gift tre ganger og har fire sønner. Stemorens dagbok er Fay Weldons nyeste bok,

Fay Weldon ble født i England og vokste opp på New Zealand. Faren var lege, og moren skrev
underholdningsromaner. Foreldrene skilte seg da Weldon var fem år. Hun bodde sammen med moren, søsteren og bestemoren til hun begynte på college, og hennes verdensanskuelse bar preg av denne kvinnedominansen.
Hun reiste tilbake til England sammen med moren, og studerte økonomi og psykologi ved University of St Andrew i Skottland.
At hun ble opptatt ved St Andrew og gitt adgang til økonomistudiet, tilskriver hun døpenavnet Franklin Birkinshaw, som visstnok har opphav i morens sans for numerologi. Da hun var i begynnelsen av tjueårene, var hun en kort periode gift med en tjue år eldre mann. Det er uklart om hun fikk sin første sønn i løpet av dette ekteskapet eller tidligere. Når hun ser tilbake på sin tid som alenemor, sier hun at det var en tid preget av «strøjobbing og harde tider». Hun arbeidet for Daily Mirror og som tekstforfatter for utenrikstjenesten, og gjorde deretter stor karriere som reklametekstforfatter, berømt for slagord som «Go to work on an egg» og «Unzip a banana».
Hun giftet seg med Roy Weldon i 1962 og fikk tre sønner til. En midtlivskrise og en lang selverkjennelsesprosess fikk henne til å slå inn på karrieren som forfatter. Den første romanen hennes, The Fat Woman's Joke, utkom i 1967, men da hadde hun allerede skrevet om lag 50 manuskripter for radio og teater, og for fjernsyn, blant annet det velkjente «Herrskap og tjenere» samt en dramatisering av Jane Austens Stolthet og fordom. I de følgende 30 årene gjorde hun en fabelaktig karriere: Hun utga nærmere 30 romaner, novellesamlinger, TV-produksjoner og artikler i aviser og tidsskrifter, og ble en velkjent skikkelse i BBC. Fay og Ron bodde delvis i landlig idyll i Somerset og i en leilighet i London.
Senere giftet Fay Weldon seg med Nick Fox, som er poet, og hun skriver fortsatt frodig og engasjert. Weldon og mannen bor nå i Dorset i England.

Utgivelser