
Til dette temaet vil du og klassen din finne informasjon og oppgaver om LHBT+, kjønn og kjønnsidentitet, mangfold og møtet med ulike normer i samfunnet.
Dere vil gjøre oppdrag som utforsker forskjellige deler ved det å være skeiv, og dere vil lære mer om rettighetskampen som skeive nordmenn har kjempet. Dere vil også finne en modul som handler om angrepet mot London pub og Per på hjørnet i 2022, der mange var samlet for å feire Pride.
Hør søster!
- Alle kan være med å feire Pride. Du kan være straight, gay, trans eller pan – det handler ikke om hvem du liker, men om retten til å være seg selv.
Pride er en måte å synliggjøre kjønns- og seksualitetsmangfoldet i samfunnet på, og en feiring av skeiv kjærlighet. Det er også en påminnelse om den kampen mot fordommer og diskriminering som skeive har måttet kjempe – og fortsatt kjemper.
For Linda, Sannah og Liliana på Hovedgården ungdomsskole i Asker er det både naturlig og viktig å feire retten til å være seg selv.
- Det er mange som føler seg alene. Pride skaper et felleskap. Alle kan være med å feire Pride, du kan være straight, gay, trans eller pan – det handler ikke om hvem du liker, men hvem du er. Når vi feirer Pride feirer vi at det er lov å være annerledes, sier Linda.
På Hovedgården ungdomsskole markerer de Pride med en temauke.
- Vi har har temauke om Pride på skolen. Da kler vi oss i fargerike klær i alle regnbuens farger. Det er fint med en dag der vi setter pris på alle som tør å være seg selv. Det skal mye mot til for å vise hvem man føler seg som, sier Liliana.
Jeg er unik
Personlig identitet er det som gjør deg til den unike personen du er, og som skiller deg fra andre mennesker.
- Jeg har ikke bodd i Norge hele livet mitt. Jeg kjenner ikke til alle tradisjonene, og språket er vanskelig. Dessuten har jeg egne tradisjoner andre fra Norge ikke helt forstår. Sånn er det kanskje litt med Pride også. Vi kjenner ikke til hele historien eller alle tradisjonene for Pride, men vi er nysgjerrig og vil lære, sier Liliana.
Å være annerledes kan være både skummelt og vanskelig for alle mennesker. Likevel er vi alle annerledes, på en måte eller en annen.
- Jeg er litt rar. Jeg føler at jeg kan være rar, at jeg kan være den jeg er og at jeg kan snakke om det som er naturlig for meg og det som interesserer meg. Når man er trygg, er det ikke så skummelt å stå opp for hva man egentlig mener og hvem man er, mener Sannah.
Gode råd til de som kommer etter
Alle de tre jentene har yngre søstre. De vet hva som venter, og hvor vanskelig det kan være å være seg selv. De har tre gode råd til søstrene sine, og alle andre som kommer etter. For det handler ikke om hvem du liker, men hvem du er.
1. Hvis du har gode venner du kan snakke- og være trygg med, er det mye lettere å være seg selv. Ekte venner er bedre en fake venner.
2. Ikke bry deg om hva folk du ikke kjenner mener om deg. De ser bare den ytre deg og ikke den indre. Det er viktig å føle seg bra med seg selv. Vær den du er isteden for å late som du er en annen for å passe inn. Hvis du må endre deg for å passe inn, vil du ikke trives.
3. Bli kjent med deg selv og vær trygg på at du er mer enn god nok. Du kan velge hva du vil ta til deg eller med deg. Velg bort det som ikke betyr noe. Du trenger ikke være perfekt for alle, for du er perfekt for dine nærmeste.

Kim Friele
Portrett
Kim Friele har vært den viktigste forkjemperen for homofiles rettigheter i Norge. Hun var den første i Norge som sto åpent fram som homofil under sitt eget navn. Hun var en uredd aktivist og en god strateg som ledet homobevegelsen i mange år. Arbeidet hennes har bidratt til store og viktige endringer i samfunnet.

"Å være skeiv"
Fagtekst med oppgaver
Hvem er jeg? Er jeg normal? Hva sier venner og familie om jeg blir sammen med en person av samme kjønn? Eller hva vil de si dersom jeg forteller at jeg ikke helt føler meg som verken gutt eller jente? I ungdomstiden er det helt normalt å lure på hvem man er, og føle at man ikke passer inn. Men for mange skeive kan denne tiden oppleves som ekstra vanskelig på grunn av deres møte med samfunnets normer.

Oslo, 25. juni
Fagtekst med oppgave
25. juni 2022 er dagen for den store Pride-paraden i Oslo som samler tusenvis av mennesker, både i toget og som tilskuere. Kvelden før er noen opptatte med de siste forberedelsene, andre har startet feiringen ute med venner og kjente. I Oslo sentrum er mange mennesker samlet på utestedene rundt Tinghuset denne fine sommerkvelden.
Så, i løpet av noen minutter, snur kvelden fra fest til tragedie.
