Inspirasjonsdag for norsklærere på ungdomstrinnet
15. november

Inspirasjonsdag for norsklærere på ungdomstrinnet

Har du lyst på litt avveksling i en travel hverdag? Ønsker du deg faglig påfyll og samvær med andre kolleger som underviser i norsk?

Da har vi gleden av å invitere deg til inspirasjonsdag i Gyldendalhuset, torsdag 15. november kl. 11.30–19:30.

Meld deg på allerede i dag. Her blir det rift om plassene. Vi håper å se deg!

Kursholdere

 

christianBjerke
  Christian Bjerke er førstelektor ved Høgskolen i Østfold, avdeling for lærerutdanning. Han leder lærerplanfornyelsen for norsk i forbindelse med fagfornyinga, og har tidligere ledet arbeidet med revisjonen av norskplanen i LK06 i 2013.  
KathinkaPortraitBW-4436ny
  Kathinka Blichfeldt er prosjektleder i skoleutvikling og ledelse ved Senter for livslang læring ved Høgskolen i Innlandet. Hun har lang erfaring fra ungdomsskolen som rektor, utviklingsleder, norsk-, musikk- og sosiallærer. Kathinka er en av forfatterne bak norskverket Nye Kontekst.    
Åslaug Huseby1
  Åslaug Huseby jobber som ungdomsskolelærer ved Vøyenenga skole i Bærum hvor hun underviser i fagene norsk, musikk, mat og helse og sal og scene. Hun har god erfaring med bruk av digitale verktøy i undervisningen, og er særlig opptatt av at elevene skal oppleve mestring, og få kompetanse for framtida.  
MetteMoe
  Mette Moe er universitetslektor ved Universitetet i Sørøst-Norge. Moe sine hovedområder er litteraturdidaktikk, grunnleggende ferdigheter og barne- og ungdomslitteratur.  
Svingen-Arne_Fotograf-Sigbj-rn-Sigbj-rnsen-
  Arne Svingen har en lang rekke utgivelser bak seg. Hans produksjon spenner fra lettlest for barn til barne- og ungdomsromaner, og han har også skrevet flere voksenromaner. Bøkene hans er oversatt til 18 språk. Svingen har i flere år jobbet med å bedre lesingen blant barn og unge, med særlig fokus på gutters lesing.  
Uri-Helene_Foto-Julie-Pike
  Helene Uri har doktorgrad i språkvitenskap og arbeidet i tolv år ved Universitetet i Oslo før hun sa opp jobben for å begynne å skrive på heltid. Hun debuterte med romanen Dyp rød 315 i 2001, og utgir tillegg til sin skjønnlitterære produksjon en rekke fagbøker innen lingvistikk. Uri er oversatt til en rekke språk.  

Program

11.30–12.00
Registrering og kaffe
12.00–12.10
Velkommen
Birgitte Larsen
12.10–12.55
Norskfaget fornyes nå
Kjerneelementene i faget er vedtatt av Kunnskapsdepartementet, og læreplangruppa er i gang med å revidere og fornye læreplanen i norsk. Hva skjer egentlig med norskfaget i fagfornyelsen? Hvilke føringer ligger til grunn for fornyelsen av norskplanen, og hva ligger bak læreplangruppas prioriteringer? Christian Bjerke
13.10–15.10
Utforskende læring og kompetanse for fremtiden. Hva kan det være i norskfaget?
Dialog, samarbeid, motivasjon og relevans er forutsetninger for å få til gode læringsprosesser. Hvordan få til dette? Hva krever det av oss som lærere? Vi tar for oss rammer i fagfornyelsen og viser praktiske eksempler på hvordan læreren kan legge til rette for utforskende læringsprosesser som gir kompetanse for fremtiden. Kathinka Blichfeldt og Åslaug Huseby
15.25–16.10
Nyere ungdomslitteratur
Tendenser og didaktiske grep. Mette Moe
16.25–17.10
Arne Svingen forteller om sin egen skriveprosess
Hvordan blir fortellingene til? Hvor kommer ideene fra, og hvordan jobber forfatteren med ideene og språket? Hvorfor ønsker han å formidle det han gjør? Forfatteren snakker om hvordan man kan bruke bøkene hans i undervisningen. Hva fungerer best når en vil formidle litteratur for ungdom og få dem engasjert? Arne Svingen vil også snakke om sin siste bok, "En himmel full av skyer". Arne Svingen
17.15–18.00
På jakt etter makt, i setningene, i ordene, i grammatikken. Kvinner, menn og språk
Snakker kvinner og menn forskjellige språk? Er kvinner mer indirekte i sitt språk? Finnes det egne kvinneord og egne mannsord? Og hva skjer med språket når kvinner og menn blir omtalt? Helene Uri snakker med utgangspunkt i sin nye bok "Hvem sa hva?". Helene Uri
18.00–19.30
Tapas og sosialt samvær

Praktiske opplysninger

Sted:
Påmeldingsfrist: 13. november
Dato: 15. november kl. 10:30
Pris: Arrangementet er gratis!