Temadag hos Gyldendal: Aktuelt!
28. september | Gyldendalhuset

Temadag hos Gyldendal: Aktuelt!


Undervis i morgen om det som skjer i dag

Skolen skal bidra til at elevene blir nysgjerrige og stiller spørsmål, utvikler vitenskapelig og kritisk tenkning og handler med etisk bevissthet. En måte å oppnå dette på er å være en aktiv nyhetskonsument. Men hvordan skal elevene klare å skille ekte informasjon fra falsk, avgjøre om kilden er tvilsom eller troverdig og å plukke ut den viktigste informasjonen fra en flom av inntrykk?​

På Temadag hos Gyldendal vil vi gi deg som er lærer og skoleleder inspirasjon og påfyll om temaet «aktualitet og nyheter i undervisningen». Vi har invitert et knippe mennesker som på hvert sitt vis har erfaring med å navigere i et moderne medielandskap. Du får høre mer om hvordan de jobber med å formidle riktig og god kunnskap om komplekse emner.​

Vi avslutter temadagen med å vise deg hvordan du kan bruke læremidler og digitale produkter fra Gyldendal til å ta nyheter og aktualitet inn i undervisningen din. Velg ditt trinn i påmeldingen.​

Når programmet er over for dagen byr vi på litt tapas og noe godt i glasset, i den flotte Ibsenhallen på Gyldendalhuset. Hvorfor ikke benytte anledningen til å få en inspirerende og sosial ettermiddag med sammen gode kolleger?

Velkommen til oss!

Sted: Gyldendalhuset
Dato: 28. september kl. 13–17
Passer for: Lærere i grunnskolen og videregående
Pris: Gratis
  

Disse kommer:

Sofie Høgestøl og Eirik Bergesen

Det store bildet

Sofie Høgestøl og Eirik Bergesen, som sammen holder den ukentlige podcasten «Det store bildet», løfter blikket opp fra alle ukas nyheter og leter etter sammenhenger. 

Sofie Høgestøl er en norsk jurist med doktorgrad fra Norsk Senter for Menneskerettigheter. Hun er kjent for de fleste som USA-kommentator på NRK. Høsten 2020 dekket hun valget i USA hvor hun imponerte med sin gode formidlingsevne og loset seerne gjennom valget på en forståelig måte.

Eirik Bergesen er politisk kommentator, programleder og tidligere diplomat. Han formidler både faglig og underholdende, med sin brede erfaring bak kulissene i politikk og media.

Detstorebildet (1)

Faktisk.no

Fakta og fake i feeden - hvor kommer det fra og hva kan skolen bidra med?


I 2016 fikk vi for alvor kjennskap til begrepet Fake news. Senere har algoritmer og stadig nye sosiale medier bidratt til et informasjonslandskap som er stadig mer komplisert. Ungdom får opp sterke filmer i feeden sin som de kommer med til klasserommet. Hvorfor skjer dette? Hva er fakta? Og hvordan kan du som lærer jobbe med dette i klasserommet? 
Sølve Kuraas Karlsen, leder for skoleavdelingen til Faktisk.no vil gi spennende innsikt og konkrete tips til ditt klasserom. 

Faktisklogooriginal

Aftenposten Junior

Nyheter i klasserommet

Aftenposten Junior er Norges største barneavis og har vunnet flere nasjonale og internasjonale priser. Redaktør Mari Midtstigen vil vise hvordan Aftenposten Junior skole jobber for å gjøre dagsaktuelt stoff tilgjengelig for lærere og elever. 
Aftenpostenjunior01

Røde Kors

Hvordan formidle kunnskap om krig og konflikt?

Våren 2022 deltok tusenvis av skoleelever på «Live skoletime med Røde Kors», et samarbeid mellom Røde Kors og Gyldendal, der temaet var krigen i Ukraina og regler i krig. Elevene fikk mulighet til å stille spørsmål og delta aktivt i timen. Nå kommer seniorrådgiver i Røde Kors, John Harald Bondevik tilbake til Gyldendalhuset for å snakke om erfaringene fra skoletimen, og mer om hvordan Røde Kors jobber med formidling av vanskelige temaer til barn og ungdom.

GU GRS Røde Kors (1)

Program:

12:30: Registrering og lett servering

13:00: Velkommen ved forlagsdirektør Arne Magnus

13:15: Faktisk.no – Fakta og fake i feeden - hvor kommer det fra og hva kan skolen bidra med?

PAUSE

14:30: Aftenposten Junior – Nyheter til barn og unge

14:50: Røde Kors – Hvordan formidle kunnskap om krig og konflikt?

PAUSE med forfriskninger

15:25: Sofie Høgestøl og Eirik Bergesen – Det store bildet

16:15: Parallelle sesjoner: Vi viser deg hvordan du kan trekke nyheter og aktualitet inn i undervisningen ved å bruke Gyldendals læremidler. Meld deg på barnetrinnet, ungdomstrinnet eller videregående.

17:00: TAPAS OG VIN i Ibsenhallen

2016 01 Gyldendal Oslo DSC 9200

Praktiske opplysninger

Sted: Gyldendalhuset
Påmeldingsfrist: 15. september
Dato: 28. september kl. 13:00 – kl. 17:00
Pris: Gratis