Bragepris til Helene Uri og Klaus Hagerup

Helene Uri og Klaus Hagerup fikk hver sin Bragepris under årets utdeling.

Helene Uri vant prisen for beste sakprosautgivelse. Den kritikerroste boka Hvem sa hva? handler om kjønn, makt og språk. Hilde Sandvik i Aftenposten mente at boka var helt nødvendig for at likestillingskampene våre formødre kjempet, ikke skal gå i vasken.

Brageprisjuryen var dypt imponert og mente det var en ambisiøs bok full av overbevisende og nedslående fakta og morsomme anek­doter.

Det var en lykkelig forfatter som mottok prisen torsdag.

- Hurra! Brageprisen for sakprosa har hatt over åtti prosent mannlige vinnere, og da er det ekstra stas å vinne i denne kategorien med en bok som handler om hvor overraskende mannsdominert språket og litteraturen er. I dette landet er vi etter hvert blitt nokså bevisste på rasistisk språkbruk, på at valg av ord betyr noe. Det betyr ikke at ikke rasistiske ord forekommer, men det betyr at vi har innsett at hvilke ord vi velger, er viktig. Jeg ønsker meg samme vaktsomhet rundt sexistisk språkbruk, sier Helene Uri.

Hederspris til Klaus Hagerup

Hedersprisen vant Klaus Hagerup. Hans siste bok, Jenta som ville redde bøkene, ble utgitt hos Gyldendal i samarbeid med illustratør Lisa Aisato. Boka har høstet gode anmeldelser og er solgt til et tyvetalls land.

- Jeg er kjempestolt over å ha vunnet denne prisen. Spesielt stort er det å vinne en pris som omfatter hele forfatterskapet mitt og det jeg har jobbet med gjennom et helt yrkesliv, sier Klaus Hagerup.

- Jeg er veldig opptatt av å ikke miste barnet i meg, og gjennom mitt arbeid forsøker jeg hele tiden å være nysgjerrig og oppmerksom på barnets perspektiv.

Hagerup har et langt forfatterskap bak seg med en rekke utgivelser på flere forlag, og særlig Aschehoug har gitt ut flere av forfatterens gode titler.

Flere nominasjoner

Trude Marstein og Arne Svingen ble også nominert til Brageprisen.

Den kritikerroste romanen Så mye hadde jeg av Trude Marstein ble nominert i kategorien for beste skjønnlitterære utgivelse. Romanen har blitt hyllet av norske kritikere og fått mye oppmerksomhet etter den ble lansert i juli i år.

I kategorien for beste barnebok ble Arne Svingens En himmel full av skyer nominert. Den er også nominert til Arks barnebokpris og fikk svært gode anmeldelser blant annet i Aftenposten, Vårt Land og Barnebokkritikk.

Bragepris-til-Helene-Uri-og-Klaus-Hagerup

Relaterte artikler