Glassnøkkelen 2020 til Camilla Grebe

Camilla Grebe er tildelt Glassnøkkelen 2020 for suksessromanen Skyggejegeren, som ble kåret til beste svenske krimroman i 2019.


En februarnatt i 1944 blir en kvinne funnet fastspikret til gulvet i leiligheten sin i Stockholm. 30 år senere blir ytterligere en kvinne funnet på samme måte.

Jakten på morderen får skjebnesvangre konsekvenser for de tre politietterforskerne som arbeider med sakene. Britt-Marie på 1970-tallet, Hanne på 1980-tallet og Malin som er politietterforsker i dag.

Skyggejegeren er en original og dyktig iscenesatt kriminalroman om den ukuelige driften mot å forstå seg selv, men også et stykke samtidshistorie som strekker seg fra andre verdenskrig og frem til i dag.

-«Skyggejegeren» innledes med et mord i 1944 og siden følger en fengslende og spennende etterforskning som løper frem til våre dager. Parallellt får vi innblikk i vilkårene til svenske politikvinner i denne lange tidsperioden. Grebe utnytter på godt vis politiromanens klassiske ingredienser og skaper noe helt eget av dem, helt frem til en mildt sagt uventet oppklaring, skriver juryen i sin redegjørelse i pressemeldingen.

Det er i år den tjueniende gangen Glassnøkkelen deles ut. Sammenlagt har Sverige vunnet Glassnøkkelen tolv ganger. Danmark og Norge har vunnet den syv ganger, Island to ganger og Finland en gang.

Camilla Grebe vant Glassnøkkelen i 2018, for Husdyret.
De øvrige nominerte til prisen i år var Jo Nesbø: «Kniv», Gretelise Holm: ”Dødfunden” (Danmark), Eva Frantz: ”Den åttonde tärnan” (Finland) og Lilja Sigurðardóttir: ”Svik” (Island).

Grebe er aktuell med en ny bok allerede våren 2021!

Bøker av Camilla Grebe

Camilla Grebe

Camilla Grebe

Camilla Grebe er født i 1968 og bor nå i Portugal. Hun er utdannet siviløkonom, og var blant annet med å starte lydbokforlaget Storyside.   

Sammen med søsteren Åsa Träff debuterte hun som forfatter høsten 2009 med kriminalromanen En slags fred (norsk utgave 2010), den første i serien om psykologen Siri Bergman. Denne boken ble solgt til flere land, blant annet Frankrike og Tyskland. Filmrettighetene er solgt til SF (Svensk Film). Den andre boken i serien, Bitrere enn døden, ble utgitt våren 2011, og den tredje boken, Før du døde, våren 2014.

Bitrere enn døden og Før du døde, ble begge nominert til Svenska Deckarakademins pris for beste svenske kriminalroman i respektive 2010 og 2012.

I 2016 utkom Når isen brister, den første boken der hun ikke skriver sammen med andre. Denne boken er hittil oversatt til 22 språk, og filmrettigheten er solgt til det amerikanske selskapet New Line. Produsenten er Andrew Lazar, som blant annet står bak den Oscarnominerte filmen Sniper. Da den engelske utgaven av boken ble lansert i 2016, The Ice Beneath Her, ble Camilla Grebe utvalgt til en av Amazon UKs "rising stars".

Deretter fulgte Husdyret (2018) som ble kåret til årets beste krim 2017 i Sverige og boken ble tildelt Glassnøkkelen for beste nordiske krim 2018. Dvalen ble utgitt i 2019 og Skyggejegeren i januar 2020. For Skyggejegeren ble hun også tildelt Glassnøkkelen og er dermed den tredje forfatteren som har vunnet Glassnøkkelen to ganger.

Islandske Arnaldur Indriðason fikk prisen i 2002 og 2003, fulgt av Stieg Larssons posthume priser i 2006 og 2008. Den første mottakeren av Glassnøkkelen var svenske Henning Mankell, som fikk prisen for «Morder uten ansikt» i 1992.