Glassnøkkelen 2020 til Camilla Grebe

Camilla Grebe er tildelt Glassnøkkelen 2020 for suksessromanen Skyggejegeren, som ble kåret til beste svenske krimroman i 2019.


En februarnatt i 1944 blir en kvinne funnet fastspikret til gulvet i leiligheten sin i Stockholm. 30 år senere blir ytterligere en kvinne funnet på samme måte.

Jakten på morderen får skjebnesvangre konsekvenser for de tre politietterforskerne som arbeider med sakene. Britt-Marie på 1970-tallet, Hanne på 1980-tallet og Malin som er politietterforsker i dag.

Skyggejegeren er en original og dyktig iscenesatt kriminalroman om den ukuelige driften mot å forstå seg selv, men også et stykke samtidshistorie som strekker seg fra andre verdenskrig og frem til i dag.

-«Skyggejegeren» innledes med et mord i 1944 og siden følger en fengslende og spennende etterforskning som løper frem til våre dager. Parallellt får vi innblikk i vilkårene til svenske politikvinner i denne lange tidsperioden. Grebe utnytter på godt vis politiromanens klassiske ingredienser og skaper noe helt eget av dem, helt frem til en mildt sagt uventet oppklaring, skriver juryen i sin redegjørelse i pressemeldingen.

Det er i år den tjueniende gangen Glassnøkkelen deles ut. Sammenlagt har Sverige vunnet Glassnøkkelen tolv ganger. Danmark og Norge har vunnet den syv ganger, Island to ganger og Finland en gang.

Camilla Grebe vant Glassnøkkelen i 2018, for Husdyret.
De øvrige nominerte til prisen i år var Jo Nesbø: «Kniv», Gretelise Holm: ”Dødfunden” (Danmark), Eva Frantz: ”Den åttonde tärnan” (Finland) og Lilja Sigurðardóttir: ”Svik” (Island).

Grebe er aktuell med en ny bok allerede våren 2021!

Bøker av Camilla Grebe