Jan Grue nominert til Nordisk råds litteraturpris

Jan Grue nominert til Nordisk råds litteraturpris

- Det mest personlige jeg har skrevet, sier Jan Grue.

Hvert år nomineres to forfattere fra hvert av de nordiske landene til det som er en av de mest prestisjetunge litterære prisene i verden. Litteraturprisen har blitt delt ut siden 1962 og kommer med en premie på 350.000 danske kroner.

- Jan Grue er en forfatter vi i Gyldendal setter svært høyt. Han er modig, velformulert og klok. Det er en stor glede å være hans forlegger, sier direktør i Gyldendal Litteratur, Anne Cathrine Knudsen.

Prisen deles ut i Stockholm i oktober.

Kroppslig sårbarhet

Det var en lykkelig forfatter som mottok beskjeden torsdag morgen.

- Jeg er veldig glad og takknemlig for dette - takknemlig overfor juryene og forlaget som har satset på denne boken. Det har krevd mye arbeid over lang tid, både fordi den er det mest personlige jeg har skrevet, og fordi den har vært en stor håndverksmessig utfordring, sier Jan Grue.

For Grue har det vært sterkt å møte publikummet sitt.

-  Dette er en bok som har ført til mange gode og intense samtaler med lesere, så jeg var ganske sikker på at den var i ferd med å finne sitt publikum, men dette er en fantastisk anerkjennelse. Det gir meg tro på et litterært prosjekt som handler om kroppslig sårbarhet og hvilket språk vi bruker til å snakke om dette, sier forfatteren.

Jublende anmeldere

Jan Grue har høstet strålende kritikker for boka som handler om å leve i en sårbar kropp. Både Dagbladet og Stavanger Aftenblad ga boka terningkast 6. Ane Farsethås i Morgenbladet var også imponert: «Jan Grues levnetsskildring går utenpå det meste av norsk selvbiografisk sakprosa,» skrev hun.

I Vårt Land skrev Kjetil Røed at Jeg lever et liv som ligner deres var hans sakprosafavoritt, og han var begeistret for hvordan Grue klarte å  kombinere det allmennmenneskelige og det personlige: «Dette handler ikke bare om forfatteren selv, men hva det vil si å være menneske.» 

Jeg lever et liv som ligner deres ble også nylig nominert til Kritikerprisen. Prisen dels ut 7. mars.

Les flere anmeldelser og mer om boka.

(Foto: Anne Valeur)

Jan-Grue-nominert-til-Nordisk-raads-litteraturpris (1)

Relaterte artikler