Kritikerrost Essay Paa Vei Ut I Verden Gu 12 Columns

Kritikerrost essay på vei ut i verden!

 

Ida Lødemel Tvedts Marianegropen er solgt til Danmark, Nederland og Tyskland. Essayet, i førtitre akter, fikk strålende mottagelse da det kom ut i fjor, og nå står Europa for tur.


– Jo, det er vilt gøy at boken skal oversettes til språk jeg ikke forstår, at andre skal skrive noe jeg har skrevet, på nytt, liksom helt uavhengig av meg. Hele ideen om oversettelse er frigjørende. For det er som om en flik av meg får slippe å ha noe med meg å gjøre, sier Ida Lødemel Tvedt.

Redaktør Morten Moi i Gyldendal fremhever bokens mange temaer. Det handler om samtidslitteratur, filosofi, skjønnhetsidealer, oppvekst, havdyp, røtter og morsmål, gateliv i New York, og mye mer.


– Marianegropen er en essaybok utenom det vanlige. Den er originalt komponert, full av skarpe observasjoner og selvstendig tenkning, og har et vidt nedslagsfelt. Seks av landets kritikere hadde den på sin liste over årets beste bøker i fjor. Nå skal lesere i Danmark, Tyskland og Nederland få oppleve Tvedts essaykunst. Det er stor stas!


Redaktør Marcella van der Kruk i det ærverdige nederlandske forlaget Atlas Contact, har uttalt følgende:


«Ida Lødemel Tvedt forfører leseren til å bli med når hun tenker høyt. Boka og assosiasjonene hennes har en unik ild og rytme. Dette er essaysjangeren i sin reneste og beste form: Skriving uten at man vet hvor man vil ende opp, skriving som stiller spørsmål, ikke for å finne svarene, men for å lete etter dem, for forsøkets skyld. Det er ekstremt åpenbart at Ida Lødemel Tvedt er et unikt talent».«Ida Lødemel Tvedts essays i Marianegropen er sensuelle, direkte, modige, morsomme, energiske og svært følsomme. Man får følelsen av å lese en sammenhengende fortelling, som i en roman, selv om essayene også kan leses hver for seg. Ida Lødemel Tvedt fortryllet meg umiddelbart med sin skarpe observasjonsevne og begavelse for å beskrive det ambivalente, på et vis som jeg tror enhver kan oppleve i lesingen av denne boken.» sier Annette Beger i tyske Kommode Verlag.


«Det skrives ikke nok bøker som Ida Lødemel Tvedts debut Marianegropen her til lands. [...] Kulturkritisk og personlig, klassisk og popkulturelt orientert, overfladisk fra dypet, sikker i sin tvilende sak, trygg i sin formløse form.»
Kenneth Moe, Aftenposten


«... en samling med intens, sulten essayistikk.»
Ida Vågsether, Stavanger Aftenblad


«… dette er noko av det aller skarpaste som er gitt ut på norsk i år.»
Lars Petter Sveen, Vårt Land

Relaterte artikler

Slik blir barna superlesere

Slik blir barna superlesere

Sommerferien er her, og lange, late dager ligger foran oss. Hvordan kan du som forelder få barna til å opprettholde...