Tarjei Vesaas’ debutantpris til Zeshan Shakar

Zeshan Shakar får prisen for romanen Tante Ulrikkes vei.

-  Jeg er veldig glad og ydmyk over å ha fått denne prisen. Det er store navn som har vunnet tidligere, og å havne i selskap med disse er ganske skremmende, men enda mer smigrende. Det er også veldig inspirerende for videre skriving, sier Zeshan Shakar.

Shakar har høstet strålende anmeldelser for sin debutroman Tante Ulrikkes vei. Boka er allerede trykket i 16.000 eksemplarer fordelt på åtte opplag, noe som er helt spesielt for en debutroman.

 

Mohammad og Jamal fra Stovner

Tante Ulrikkes vei handler om Mo og Jamal som vokser opp på Stovner.

-  Jeg hadde ikke trodd at en historie om to minoritetsungdommer fra Stovner skulle få så stor oppmerksomhet.  Forhåpentlig har den bidratt til å gi innsikt i livet til mennesker som tidligere ikke har blitt skildret særlig i skjønnlitteraturen, sier Shakar.

Og det er nettopp friske perspektiver og stor innsikt juryen trekker frem som utslagsgivende for at Shakar nå mottar prisen:

«Talentet til årets prisvinner viser seg ikke bare ved at han stiller slike viktige spørsmål, men vel så mye gjennom måten det gjøres på. Problemstillingene kan ikke ses løsrevet fra språket de viser seg i. Forfatteren setter ulike språkpraksiser opp mot hverandre for å vise personenes ulike perspektiv, og særlig Jamals måte å uttrykke seg på, vil kunne gi mange lesere et litt annet syn på sider ved norsk virkelighet.»

 

Stolt forlegger

Redaksjonssjef for norsk skjønnlitteratur i Gyldendal, Kari Marstein, er stolt og lykkelig over prisen. 

-   Tarjei Vesaas’ debutantpris er gjennom sin historie gitt til svært mange viktige begynnende forfatterskap. Jeg er svært glad for og stolt over at den i år går til Zeshan Shakar, som allerede har satt litterære spor med sin debutbok. Og jeg er ikke i tvil om at det ligger et stort fremtidig forfatterskap her, sier hun.

Tarjei-Vesaas-debutantpris-til-Zeshan-Shakar

Relaterte artikler