Ola Tiltak Høyoppløst bilde
Utgivelsesår: 2018
336 sider
1. utgave
Bokmål
ISBN/EAN: 9788205512955

Ola Tiltak

En biografi om den politiske strategen Ole Colbjørnsen

Hvem var Ole "Ola Tiltak" Colbjørnsen?
Pris 449,00

Dette er fortellingen om kommunisten som ble antikommunist, en sentral norsk politiker som unngikk oppmerksomhet og medienes søkelys, men som øvet en innflytelse på politikken som er få forunt.

Colbjørnsen var fysiker, og en av de første i Norge som forstod Einsteins relativitetsteori. Einstein ble så imponert at han inviterte ham til Berlin som sin assistent. Men Colbjørnsen viet seg til politikken og reiste til Sovjetunionen, hvor han deltok i forskergruppen som utarbeidet den første femårsplanen. Han arbeidet for sovjetisk eksport i London, og britene mente han var del av russisk spionasje og etterretning.
Colbjørnsen brøt med kommunismen. Tilbake i Norge lanserte han ideen om en aktiv stat i krisetider, som skulle bli en bærebjelke i Aps politikk. I april 1940 ledet Colbjørnsen redningen av det norske gullet til England, og var ansvarlig for vår finansformue under krigen, bosatt i Washington. I 1944 var han Norges representant i de legendariske Bretton Woods-forhandlingene, som utmeislet prinsippene for Vestens økonomi i etterkrigstiden. For første gang fortelles historien om denne myteomspunne mannen.

«Et fantastisk stykke arbeid» Jonas Gahr Støre

terningkast6_logo

 "Helge Røed har skrevet et fyrverkeri av en biografi som slår de fleste spenningsromaner." Victor Norman, Fædrelandsvennen

«Et monument over Ole Colbjørnsen» Harald Stanghelle

"Som litterær skildring er Røeds biografi om Ola Tiltak absolutt blant de aller mest interessevekkende biografier om norske politikere, som har blitt utgitt de senere årene."

Dag Einar Thorsen, Dagsavisen