Unge tidsvitner (E-bok) Høyoppløst bilde
E-bok
Utgivelsesår: 2016
1. utgave
Bokmål
ISBN/EAN: 9788205492318

Unge tidsvitner (E-bok)

Jødiske barn og unge på flukt fra det norske Holocaust

Ærlig, åpent og sterkt om jødiske barn og unge på flukt fra det norske Holocaust
Pris 119,00

Den tyske okkupasjonen av Norge under andre verdenskrig fikk enorm betydning for landets jødiske minoritet. I 1942 startet en systematisk forfølgelse. Mellom 1200 og 1300 av om lag 2100 jøder lyktes i å flykte landet. I Unge tidsvitner forteller fjorten jødiske kvinner og menn om flukt fra Norge til Sverige. Alderen på vitnene varierte mellom ett og nitten år. Alle var de avhengig av hjelp: fra voksne omsorgspersoner, naboer og flyktningloser, mennesker som ofte risikerte egne liv.

Flukten over grensen var krevende. Det samme var livet i nabolandet. Glede og lettelse over å ha sluppet unna ble ofte overskygget av angst og frykt for hva som hadde skjedd med de mange som ble deportert. På samme tid var mange svensker skeptiske til de jødiske flyktningene. Flere av de unge tidsvitnene forteller om mobbing på skolen.

De unge tidsvitnene overlevde, men hvordan ble deres voksne liv etter andre verdenskrig? Hvordan var det å flytte tilbake til Norge? Hvordan var det mulig å komme videre? Mange av vitnene valgte lenge taushet, flere forteller nå sin historie for første gang. Det er sterk lesning.