Erindringer Høyoppløst bilde
Papirbok
Utgivelsesår: 2005
458 sider
3. utgave
Bokmål
ISBN/EAN: 9788205347014
Oversetter: Niels Jørgen Mürer

Erindringer

Albert Speer var Hitlers arkitekt og rustingsminister – og i følge mange det nærmeste Hitler noen gang kom en venn. Han skrev sine unike Erindringer i løpet av det tyve år lange fengselsoppholdet han ble idømt etter krigen.
Pris 99,00

Fra Det tredje rikes oppkomst og til det gikk under, hadde Speer en ideell observasjonsplass som medlem av Hitlers mest intime krets og likevel en fremmed i denne – mektig og på samme tid uten interesse for makt. Albert Speer var en outsider i de innerste sirkler. Han skulle vise seg å bli den eneste som hadde et intimt innblikk i det som skjedde – og samtidig de moralske forutsetninger og den nødvendige dømmekraft til å gi et helhetlig bilde av forholdene. Det har gitt hans Erindringer klassikerstatus blant alle krigshistorieverkene.
Albert Speer (1905—1981) sa seg skyldig i krigsforbrytelser ved Nürnbergdomstolen og ble i 1946 dømt til 20 års fengsel. Han ble løslatt i 1966. Erindringer utkom første gang på norsk i 1970. Gyldendal har også utgitt hans Fengselsdagbøker (1976) og Slavestaten (1982).
”Nå vil han kanskje få anledning til å skrive sin selvbiografi. Det kan godt bli de eneste memoarer fra Det tredje rike som det vil være verd å lese.”
Den engelske historikeren Hugh Trevor-Roper etter at Albert Speer var dømt til tyve års fengsel for sine forbrytelser under Andre verdenskrig.