Broren (E-BOK) Høyoppløst bilde
Utgivelsesår: 2016
1. utgave
Bokmål
ISBN/EAN: 9788205489615
Oversetter: Kari Bolstad

Broren (E-BOK)

To søsken vokser opp i en svensk forstad. En av dem drar til New York, den andre søker til sine røtter i Midtøsten. Enkelte i miljøet der de har vokst opp prøver å hindre dem begge.
Pris 119,00
Utsolgt

Etter at Fadi gjør et innbrudd i den svenske forstaden der han bor, får søsteren Yasmine skylden og rømmer til New York. Tynget av dårlig samvittighet blir Fadi stadig mer religiøs. Til slutt reiser han til Midtøsten for å kjempe for den hellige sak.

En dag får Yasmine beskjed om at hun må komme hjem så fort hun kan. Noen mener de har sett Fadi i Sverige.

Samtidig, i London, har Klara Walldéen fått jobb på et forskningsinstitutt som driver med lyssky virksomhet. PC-en hennes blir stjålet, og like etterpå blir en av kollegaene hennes dyttet foran t-banen av ukjente menn. Også Klara må tilbake til Stockholm.

I løpet av noen varme dager i august krysses Klaras og Yasmines veier. De er begge havnet i en situasjon der folk med mektige interesser er villig til å gå over lik for å oppnå sine mål.

Broren er Joakim Zanders andre bok. Han debuterte i 2014 med Svømmeren.

«Zander leverer. Igjen. Og heldigvis her han i gang med en tredje bok. Vi venter. I spenning.» Remi Laakso, Hamar Arbeiderblad

«Miljøskildring og konspirasjoner hånd i hand … scorer høyt på faktorer som atmosfære, sanselig nærvær og menneskelig tyngde.» Pål Gerhard Olsen, Aftenposten

terningkast5_logo

«Når en forfatters debutroman blir solgt til mer enn 30 land, et amerikansk filmselskap kjøper filmrettighetene, hviler det forventning til oppfølgeren. Men Zander beviser med "Broren" at han nok en gang er i stand til å skru sammen en knakende god internasjonal thriller.» Pål Andreassen, Moss Avis

terningkast5_logo

 «Du får raskt en følelse av at dette er en tidsriktig bok, en krimbok som er tett på hva som skjer rundt oss i dag.» Helge Ottesen, Varden

Miljøskildring og konspirasjoner hånd i hånd.

Med sin globale natur er spenningsromanen i utgangspunktet godt egnet til å ta pulsen på komplekse samtidsfenomener. At dette ikke alltid blir gjort i praksis, og at mange forfattere bare overflatebehandler det løpende nyhetsbildet, er en annen sak. Svenske Joakim Zander har imidlertid ingenting å skamme seg over. Han følger opp fjorårets både fengende og tankevekkende thriller Svømmeren på en måte som kanskje ikke er like adrenalinfremkallende, men som til gjengjeld scorer høyt på faktorer som atmosfære, sanselig nærvær og menneskelig tyngde.

Privatisering
Juristen Klara Walldéen som spilte en så toneangivende rolle i forgjengeren, er nå premissleverandør for EU’s justisminister-møte i Stockholm, der konsekvensene av en eventuell privatisering av sentrale samfunnsinstitusjoner som politi og fengselsvesen står på dagsordenen. Samtidig går teppet opp for det temmelig trøstesløse dagliglivet i en av den svenske hovedstadens innvandrerdominerte drabantbyer. Originaltittelen er Orten , altså stedet, og gir en langt bedre pekepinn om romanens dypstrukturer enn dusinvaren Broren. For det Zander bedriver er langt på vei et stykke utvidet heimstaddiktning. Lydene, luktene og smakene av et lite betonghelvete på jord, som effektivt undergraver fagre og lettkjøpte ord om gladlynt integrering.

Opprørssymbol
Intrigen skyter fart da unggutten Fadi Ajam, desillusjonert av å befinne seg på folkhemmets reservebenk, velger radikaliseringens vei og blir jihadistisk Syria-farer, til søsteren Yasmines fortvilelse. Hun er en slags frilansende speider for et hipt PR-byrå i New York, og kommer over et opprørsk graffiti-symbol som på forunderlig vis knytter an til Bergstad, hjemstedet hennes, og i videre forstand til Fadis skjebne. Klara på sin side må måle krefter med et russisk-styrt sikkerhetsselskap som fisker i rørt vann og forsøker å infiltrere Vest-Europas maktbastioner. Zanders spenningskurver har et noe forutsigbart og melodramatisk preg og strekker seg ikke etter de innovative løsningene. Språklig sett er han derimot en spenstig produsent av innsiktsfull smartness. Sutt for eksempel litt på denne lille perlen i prosa: «London er Dickens remikset av en oligark». Pål Gerhard Olsen, Aftenposten

Zander leverer igjen

Vold og frykt jager søsknene Fadi og Yasmin fra betongen i forstaden Bergstad, men slipper ikke taket - verken i Fadi og Yasmin eller i oss, leserne.

Joakim Zanders debut «Svømmeren» fikk de beste kritikker, høye salgstall - og filmrettighetene ble kjapt kjøpt opp. Her er oppfølgeren, «Broren», også av høy kvalitet.
 Dette er fortellinger bygget på en solid grunnmur. Forfatteren er sterk faglig i tema, og som skrivende - og ikke minst: i trua. Vi blir raskt overbevist, vi tror på historien.
 Det er voldsomt i den svenske forstaden; biler brenner, ruter eksploderer, det er stemjern og kubein. Lovløshet. Unge skygger. Skremmende og skremte. Joakim Zander henter oss hit, på direkten, i bokas aller første setninger. Vi skjønner. Så trer han nålen med stor presisjon, sting for sting, med tråd i nøye utvalgte farger, og slik lokker han oss effektivt med for å se broderiet bli til.
 Skremmende aktuelt
 De to søsknene vokser opp på betongplata i Bergstad. Fadi og vennene jager i mørket, og en dag gjør de et innbrudd de skjønner at de vil angre på. Fadis søster Yasmin er sikker på at hun får skylden, hun vet det vil koste dyrt - og hun rømmer. Til New York. Fadi blir igjen, søker inn i religionen, og snart er han på veg til Midtøsten og kamp for den hellige sak.
 Skremmende aktuelt. Skandinaver som blir radikalisert og velger krig for IS. Flyktningkrisen. Vestens utfordringer; når det gjelder å hjelpe, integrere, kommunisere - og ikke minst: forstå.
 Beveger seg lett
Joakim Zanders bakgrunn, med oppvekst både i Sverige, Syria og Israel og som utvekslingsstudent i USA, samt jurist-utdannelse og arbeid for Europaparlamentet og Europakommisjonen i Brussel, gjør det helt sikkert enklere for ham å flytte sine karakterer rundt, fra gata i en svensk forstad til scener i de internasjonale storbyer - og ikke minst på forskjellige samfunnsnivåer.
 Fadi blir meldt død på slagmarken, men snart forstår Yasmin at broren likevel lever. Hun må tilbake fra New York til Stockholm for å finne igjen sin bror. I London forstår juristen Klara Walldeen at hennes arbeidsgiver, et forskingsinstitutt, driver en business som ikke tåler dagens lys. Også hun må tilbake til Stockholm. De er selvsagt alle hver sin farge i forfatterens broderi, men hvorfor og hvordan?
 Zander leverer. Igjen. Og heldigvis her han i gang med en tredje bok. Vi venter. I spenning.

Remi Laakso, Hamar Arbeiderblad

terningkast5_logo

 Tar det et steg videre

Når en forfatters debutroman blir solgt til mer enn 30 land, et amerikansk filmselskap kjøper filmrettighetene, hviler det forventning til oppfølgeren. Men Zander beviser med "Broren" at han nok en gang er i stand til å skru sammen en knakende god internasjonal thriller.
 Søsknene Yasmine og Fadi vokser opp i en Stockholmsforstad hvor opptøyene blir stadig hyppigere og unge gutter trekkes inn i radikaliserte miljøer. Yasmin rømmer til New York etter at broren har begått et innbrudd hun får skylden for, men det går ikke lenge før Fadi blir rekruttert til hellig krig i Syria. Dette er forstadsmiljøer vi kjenner igjen i nyere svensk krim, fra både Jens Lapidus og Roslund og Hellstrøm. Zanders vri på temaet er at han setter det inn i et internasjonalt perspektiv. Klara Walldéen som vi husker fra "Svømmeren" jobber nå ved et forskningsinstitutt i London. Hun oppdager at ikke alt som foregår der tåler dagens lys, og snart er også hun tilbake i Stockholm. At de tre skjebnene sys sammen kunne i mindre kyndige hender fort ha blitt litt kleint, men her funker det utmerket nok en gang. Pål Andreassen, Moss Avis

Produktet finnes også i følgende varianter
Pris
179,00
Utsolgt