Mont Plaisant (E-bok) Høyoppløst bilde
Utgivelsesår: 2013
1. utgave
Bokmål
ISBN/EAN: 9788205451865

Mont Plaisant (E-bok)

En oppsiktsvekkende roman fra Kamerun, skrevet av en av de forfatterne som akkurat nå er med på å endre bildet av afrikansk litteratur.
Pris 119,00
Utsolgt

Gjennom tre menn forteller Patrice Nganang historien om en nasjons fødsel: sultanen av Bamum, Njoyas, Joseph Ngono, som underviser i afrikanske språk i Berlin tidlig på 1900-tallet, og Nebu, skulptøren, som prøver å gjenskape en elsket kvinne i et kunstverk.

I vår tid, er det to kvinner, Sara og Bertha, som forteller. Sara, en nitti år og kamerunsk, stum kvinne, blir oppsøkt av Bertha, en ung amerikansk-kamerunsk student på søken etter egne røtter, via tyske arkiver i Berlin.

Sara begynner å snakke, den unge kvinnen vekker minnet om hvordan hun som niåring ble hentet hjemmefra for å vokse opp i sultan Njoyas (1871-1933) hoff, et inngjerdet område kalt Mont Plaisant - "Nytelsenes fjell". Og om hvordan en annen Bertha kledde henne ut som gutt, for å redde henne.

Mont Plaisant er en bok som, lest de fleste steder i verden, vil ta med seg den som leser til ganske ukjente marker. Handlingen er lagt til Kamerun i Afrika i tiden fra begynnelsen av 1900-tallet til 1931. De første offisielle historiene om landet Kamerun begynner vanligvis ikke før omkring 1945, da landet ble utnevnt til beskyttelsesområde under FN, og selvstendigheten kom først i 1961.

"Jeg har skrevet for et Kamerun som lider under en historisk stagnasjon," sier forfatteren selv. Landet har en lang kolonitid, fra 1885 av, under Tyskland, Frankrike og Storbritannia, ikke overveldende ofte beskrevet, slik at romanen fremstår som et nybrottsverk, men også som stor litteratur. Språket i landet er en blanding av tysk, fransk og engelsk  - og lokale språk, noe Nganang har vært meget opptatt av, og som han formidler i romanene sine.

Patrice Nganang er født i1970 i Yaoundé i Kamerun og er en av de mest lovende franskskrivende forfatterne fra Afrika i dag. Han har utgitt fire romaner, en diktsamling og flere skuespill, ved siden av litterære studier om europeisk og afrikansk diktning, og om film.

Etter eksamener i tysk og pedagogikk i Kamerun, tok han en doktorgrad i Frankfurt på Bertolt Brecht og Wole Soyinka. Nå er han professor på Stony Brook University på Long Island, NY.  Denne romanen er under oversettelse til en rekke språk.

"En fascinerende historie, formidlet med poetisk styrke.". 
Adele King,The Free Library.

«(Jeg har villet) omskape min hjemby, Yaoundé, til et bibliotek, rekonstruere stemmene, luktene, smakene og folks språk, dyr og planter, for å gjøre byen om til ord. Når alt kommer til alt er det jo ikke mulig å vende tilbake til sin barndoms by.»  
Patrice Nganang

Inngår i serien: XS - serien