Svømmeren (E-bok) Høyoppløst bilde
E-bok
Utgivelsesår: 2015
1. utgave
Bokmål
ISBN/EAN: 9788205462427
Oversetter: Kari Bolstad

Svømmeren (E-bok)

En forrykende krim spekket med menneskelig drama og stor psykologisk innsikt.
Pris 119,00

En altfor varm natt i Damaskus tidlig på 80-tallet må en amerikansk spion forlate sitt nyfødte barn til en usikker skjebne. Det er et svik han ikke klarer å forsone seg med. For å glemme tar han farlige oppdrag i Beirut, Afghanistan og Irak. Alt som kan holde tankene unna.

Tretti år senere blir den svenske EU-juristen Klara Walldéen oppsøkt av sin tidligere kjæreste og forsker på krigsforbrytelser, Mahmoud Shammosh. Han er kommet over hemmeligstemplet informasjon og trenger hennes hjelp.

Samtidig, i Brussel, forbereder den arrogante lobbyisten George Lööw seg på å representere en ubehagelig klient med en skjult agenda. Langsomt dras han inn i et dødelig politisk spill der både regler og motspillere er diffuse.

Trådene veves sammen en stormfull julaften i den svenske skjærgården, der fortiden innhenter nåtiden og alt kommer til overflaten.

Svømmeren er en krim full av spenning og overraskelser, i en verden av skiftende allianser og tvilsomme overenskomster. Men det er også en historie om skyld og oppreisning. Om hvordan man blir formet av sin fortid, og at man ikke kan skjule hvem man er.

terningkast5_logo

«Svømmeren er en bok du ikke lett legger fra deg. De første 250 sidene er spennende – de siste hundre er intenst spennende!» Tom Egeland, VG

«Helproff og tankevekkende svensk thriller.» Pål Gerhard Olsen, Aftenposten

«Det er intenst, historien er glødende, vi vil videre.» Remi Laakso, Hamar Arbeiderblad

«Blodet bruser.» Arne Borge, Bokmagasinet Klassekampen

«Får meg til å tenke på Homeland … Genialt» Litteratursiden.dk

terningkast5_logo

« … vi snakker internasjonal thriller med snert. Zander syr alt dette elegant sammen til en fartsfylt, uten å bli heseblesende, historie.» Pål Andreassen, Moss Avis

 

terningkast5

«En av de viktigste egenskapene en kriminalroman bør ha, er troverdighet. Har den i tillegg aktualiteten i seg, samtidig som forfatteres penn evner å fange leseren med seg videre, er det en suksess på gang. Svenske Joakim Zander oppfyller de nevnte kriteriene.» Per-Magne Midjo, Trønder-Avisa

«Boken anbefales på det sterkeste! [...] Som oftest er det ikke et vakkert språk som kjennetegner en god krim, men starten på denne boken fikk meg til å åpne øynene. Joakim Zander kan virkelig kunsten å skape stemning med de rette beskrivelsene.» tinesundal.blogspot.no

 

«Får meg til å tenke på Homeland … Genialt» Litteratursiden.dk

«Sammenlignbar med det beste av Le Carre.» Joseph Finder, forfatter

«Tempo og intensitet som i et Jason Bourne eventyr.» Kirkus

 

terningkast5_logo

Den svenske debutanten Joakim Zander har skrevet en intenst spennende internasjonal, politisk thriller.

Å skrive internasjonale, politiske thrillere – med mange hovedpersoner, ulike tidsplan og forskjellige handlingstråder – er krevende. Den svenske debutanten Joakim Zander mestrer kunsten til fulle.

«Svømmeren» åpner med et bombeattentat i Damaskus i 1980 og ender – høydramatisk – i Stockholms skjærgård 33 år (og 240 sider) senere. Romanen har et fargerikt – om enn tradisjonelt – persongalleri: Vi møter bl.a. en amerikansk CIA-agent, en sympatisk svensk EU-jurist og en veldig usympatisk svensk lobbyist.

Sammen står de opp mot en gruppe skruppelløse drapsmenn som gjør alt for å holde en stor hemmelighet skjult.Dramatikken oppstår når den svenske EU-juristen Klara Walldéen blir oppsøkt av ekskjæresten Mahmoud Shammosh. Han forsker på krigsforbrytelser og har kommet over hemmelig og farlig informasjon om amerikanske misgjerninger.

Samtidig begynner lobbyisten og karriereløven George Lööw å arbeide for en mystisk klient - et internasjonalt konsern - som hele tiden tvinger ham til å krysse etiske og juridiske grenser.

Selv om forfatteren sjelden briljerer, er språket effektivt og godt. Men dette er ikke en bok du leser for å nyte originale metaforer eller lekne formuleringer – du vil vite hva som skjer.

«Svømmeren» er en bok du ikke lett legger fra deg. De første 250 sidene er spennende – de siste hundre er intenst spennende! Tom Egeland, VG

 

Helproff og tankevekkende svensk thriller.

Svensk krim innebærer ikke lenger en stri strøm av tungsindig sosialrealisme under vinterhimmelen, litt karikert sagt. Den mer lekne og frittflytende thrilleren gjør seg stadig sterkere bemerket, og i kjølvannet av kvalitetsutgivelser som Dan Sehlbergs Mona og Carl-Johan Vallgrens Skyggegutten, følger Joakim Zanders debutroman Svømmeren.

Det er en ytterst velskrevet og kløktig flukt- og forfølgelseshistorie som underbygger den intelligente thrillerens evne til å generere stor og vedvarende leserinteresse. Bevegeligheten, raske forflytninger fra det ene kosmopolitiske scenarioet til det andre, er en uløselig del av spenningsromanens natur, og denne mobiliteten og de nyanserende mulighetene som ligger nedfelt i den, er et av sjangerens klareste fortrinn, som Zander er dyktig til å utnytte.
 
 Prologen er eksemplarisk effektiv. En bilbombe går av i Damaskus sommeren 1980. En svensk diplomatkvinne blir drept, og tilbake på balkongen sitter en navnløs mann med et spedbarn i armene.
 Den etterlatte er amerikaner, får vi etter hvert vite, nærmere bestemt en CIA-ansatt som elsker det subtile og risikofylte spillet i felten, friheten til å kunne forsvinne helt i etterretningstjenestens skyggeverden, men som senere skal stå frem som en desillusjonert motvekt til Bush-doktrinen om at «you are either with us, or you are with the terrorists».

 På nåtidsplanet skifter fokus til en doktorgradsstipendiat, tidligere fallskjermjeger, som av en gammel brakkekamerat tilbys opplysninger som får overgrepene i Abu Ghraib-fengselet til å fortone seg som barnestreker.

Stockholms skjærgård
 Naturlig nok er ikke alle tjent med at disse opplysningene offentliggjøres, og det er da det for alvor blir høy puls i en intrikat handlingsvev som blant annet involverer en skarpsindig og handlekraftig kvinnelig jurist som arbeider for en EU-parlamentariker i Brussel, og en i utgangspunktet uspiselig ung spradebasse av en lobbyist på samme sted.

 Intrigen når sitt klimaks i skjærgården utenfor Stockholm ved juletider, og hvis Zanders ellers så upåklagelige svenneprøve i spenningsfaget har en svakhet, så måtte det være at han faller for fristelsen til å overforbruke Vi på Saltkråkan-idyllen som en verdimobilisering mot de mørke kreftene som truer.

Pål Gerhard Olsen, Aftenposten

 

Full fart

En av de viktigste egenskapene en kriminalroman bør ha, er troverdighet. Har den i tillegg aktualiteten i seg, samtidig som forfatteres penn evner å fange leseren med seg videre, er det en suksess på gang. Svenske Joakim Zander oppfyller de nevnte kriteriene. Så får vi tilgi ham mangelen på originalitet.

Med utgangspunkt i noe som skjedde i Midtøsten på 1980-tallet, spilles det ut flere parallelle historier med mange forgreninger. I sentrum for alt skjer, befinner seg den svenske EU-juristen Klara Waldéen og hennes ekskjæreste, forskeren Mahmoud. Det er han som kommer over informasjon om amerikanske agenter og tortur i Iran og Afghanistan. Noen vil for enhver pris forhindre at disse kommer ut. Etter hvert som leseren kommer inn i handlingen, blir man mindre og mindre overrasket over det som skjer og ikke minst hvorfor. Likevel veves de forskjellige historiene så elegant og intenst sammen at du bare må lese videre.

Per-Magne Midsjo, Trønder-Avisa

 

«Svømmeren» med høyt tempo

Forfatteren  Joakim Zander har bodd både i Syria, Israel, i USA og i Brussel. Han tar oss med på litt av et rundkast. Vurdert

Det er intenst, historien er glødende, vi vil videre. Anslaget er kvast. Nærmest perfekt for en debut. Det er ikke småstein i skoen som plager denne fortelleren. Det skjønner vi med en gang.

Klara vokser opp hos mormor og morfar i trygge Sverige. Hun er kvikk. Og snart jobber hun midt i Europas hjerte, i Brussel.Vi treffer henne, tretti år, hjemme på ferie i skjærgården, og blir litt kjent med henne, i et lite øyeblikk før hun løftes tilbake i sin jobbsituasjon. Vi treffer like raskt andre brikker i dette spillet - og ganske snart starter forfatteren  Joakim Zander å flytte på alle disse brikkene.

Storpolitikk, krig, global elendighet kan lande på gata, rett ved ordinære menneskers føtter. Tilfeldig og/eller ikke. Alle bærer en historie, og alle blir på et tidspunkt innhentet av seg selv. Men kanskje er det tilfeldig hvem som noen ganger må bære andres bagasje. Eller kanskje ikke  ...?Joakim Zander vet i alle fall å utnytte en god idé.

Remi Laakso, Hamar Arbeiderblad