Å spise dyr Høyoppløst bilde
Papirbok
Utgivelsesår: 2010
340 sider
1. utgave
Bokmål
ISBN/EAN: 9788205400863
Oversetter: Inge Ulrik Gundersen

Å spise dyr

En tankevekkende og provoserende bok om mat og matvaner med et tydelig personlig utgangspunkt.
Pris 379,00
Utsolgt

Jonathan Safran Foer er forfatteren av bl.a. verdenssuksessen Alt blir klart og betydelig. Som mange moderne tenåringer hadde han lekt med tanken om å bli vegetarianer. Men det var først da han fikk en sønn, at han for alvor stilte seg spørsmålet: Hva betyr det at vi spiser dyr? Og denne essayistiske boka inneholder svaret. Underveis stiller han viktige spørsmål som: Er det etisk riktig av oss å spise dyr? Hva vet vi om hvordan den maten vi spiser, blir laget?

Safran Foer retter et modig og kritisk blikk mot den amerikanske matindustrien, men boka er et fruktbart grunnlag for å diskutere også den norske matpolitikken. For selv om utgangspunktet er personlig, er perspektivet globalt. Han bruker litteratur og filosofi, vitenskap, egne minner og eget detektivarbeid i sin leting. Boka er, på tross av sitt alvorlige emne, blitt både oppsiktsvekkende og humørfylt, overraskende og interessant, og det er ikke minst romanforfatterens lysende engasjerte skrivemåte som bærer frem budskapet. 

SIGMUND JENSEN om Å spise dyr: "Velskrevet, perspektivrikt og moralsk tankevekkende om industrielt husdyrhold og den vestlige verdens matvaner. Forfatteren har brukt tre år på research og detektivarbeid for å avsløre matindustriens holocaustaktige virkelighet og sadistiske slaktemetoder. Nøktern og saklig, vitenskapelig fundert, ikke emosjonelt forkynnende. Årets viktigste bok. "
Stavanger Aftenblad

Guri Hjeltnes om Å spise dyr: "Denne kritiske boken med fokus på en søkkrik matindustri skapte furore i USA. Selv om fokuset er på den veldige kjøttproduksjonen og kjøttspisingen i Safran Foers hjemland, treffer den også en norsk leser (med bildene fra de norske pelsprodusentene ferskt i minne). Grepet er sympatisk, fint og variert bygget opp, med gode sitater fra samtaler forfatteren har hatt med bønder og oppdrettere som driver forsvarlig, ikke kynisk industrielt. Han oppgir det tankevekkende tall at mindre enn én prosent av alle dyr som blir drept for kjøttets skyld i USA, kommer fra familiegårder. Boken ødelegger ikke mitt kommende julemåltid, men skjerper blikket mot å velge kortreist mat, der vi kjenner produsenten.
 VG

«Alt det skrekkelige som foregår i matindustrien hver dag, kommer her fram svært tydelig, og anklagene mot dem som står bak, er presentert på en så overbevisende måte at den som etter å ha lest Safran Foers bok kan klare å ta for seg av disse industriproduktene, må være hjerteløs, eller uimottakelig for fornuft, eller begge deler.»
J.M. Coetzee