Fakkelen er tent! Høyoppløst bilde
Utgivelsesår: 2022
536 sider
1. utgave
Bokmål
ISBN/EAN: 9788205514683

Fakkelen er tent!

Den norske billigbokrevolusjonen 1961-1985

Fortellingen om hva kvalitetsbilligboka egentlig var, og om de som var med.
Pris 499,00

«Billigbokrevolusjonen» er navnet på et lykkelig øyeblikk i norsk og nordisk forlagshistorie. Etter at Penguin begynte å utgi pocketbøker i 1935, og med tiden bygget et av verdens aller mest kjente varemerker, kom den såkalte kvalitetsbilligboka til Norden og Norge på slutten av 1950-tallet. I Norge startet Gyldendal Fakkel-serien i 1961 og Lanterne-serien i 1962. I 1964 kom Pax-bøkene. 

Camus og Sartre, Einstein og Freud, Beckett og Brecht: Det besnærende med billigboka var at kvalitet solgte best, underholdningsforfattere falt igjennom. Billigboka representerte høy litterær kvalitet i nyskapende design til en svært lav pris. De store ungdomskullene etter krigen fikk råd til å kjøpe bøker. Billigboka ble et sentralt medium for utdanningseksplosjonen og studentopprøret. I knappe to tiår varte det, så var det slutt. I 1979 dumpet Gyldendal sine lagre av Fakler og Lanterner til spottpris. 

««Fakkelen er tent! Den norske billigbokrevolusjonen» kommer til å fascinere dem som er opptatt av boken som gjenstand i en stadig mer immateriell verden. De mange fotografiene i boken forsterker følelsen av å være flue på veggen i en tid som er forbi. De mange bokomslagene fungerer som små speil av den herskende tidsånden. Selv om prisen er en annen, har denne boken om bøkene fått en innpakning som både er inspirert av, og holder samme nivå som, de flotteste Fakkel- og Lanterne-bøkene. Designer Aslak Gurholt har rett og slett sørget for at dette er årets peneste bokutgivelse.»

Knut Hoem, NRK

«Tor Eystein Øverås’ historie om billigbokens gjennombrudd i Norge blander entusiasme og kritisk distanse i en medrivende fortelling.»

Erik Bjerck Hagen, Morgenbladet

«Tor Eystein Øverås’ utgivelse «Fakkelen er tent! Den norske billigbokrevolusjonen», åpner boksidene til vår nære, analoge fortid. Den utløser en flom av gjenkjennelse og er et viktig bidrag til den norske kulturhistorien.»

Sindre Hovdenakk

«Medrivande boksogeskriving»

Bjørn Kvalsvik Nicolaysen, Dag og Tid

«Årets bokhistoriske vågestykke er et grundig og sympatisk forsøk på å skrive frem fortellingen om billigbøkenes stigninger og fall [...]»

Benjamin Yazdan, BLA

«Fakkelen er tent! er en liten skattkiste.»

Johanne Elster Hanson, Vagant