Freud, psykoanalyse og litteratur Høyoppløst bilde
Redaktører:
Irene Engelstad, Janneken Øverland
Utgivelsesår: 2012
176 sider
1. utgave
Bokmål
ISBN/EAN: 9788205429949

Freud, psykoanalyse og litteratur

Artikler

En artikkelsamling i grenselandet mellom psykoanalyse og litteratur - to fagfelt som har mye felles
Pris 379,00

Sigmund Freud øvde stor innflytelse på kulturlivet i hele Vesten. I forbindelse med  Gyldendals utgivelse Sigmund Freud:  Mellom psykoanalyse og litteratur i 2011 ble det holdt et seminar i Oslo. Nå foreligger et skriftlig avtrykk av seminaret, i form av artikler av psykoanalytikere og forfattere. Her berøres forbindelseslinjer mellom psykoanalyse og litteratur i sin alminnelighet, her er sonderinger rundt Freuds begrep "das Unheimliche", her reflekteres over selvbiografi, sorg og melankoli, og her nærleses forfattere som J.M. Barrie, A.S. Byatt, Roland Barthes og selvsagt, Freud selv. Ved: Atle Kittang, Torberg Foss, Sølvi Kristiansen, Kaja Schjerven Mollerin, Nikolaj Frobenius, Knut Stene-Johansen, Tonya Sue Madsen,  Hans Herbjørnsrud, Irene Engelstad og Siri Gullestad

Dette er tekster som kiler seg inn i overgangen mellom disse to fagfeltene som har så mye felles, som begge må bygge på en intens og dyp kunnskap om menneskesinnet, som gjerne vil bringe det vanskelige og bortgjemte opp og frem, som begge elsker case stories, sykehistorier, biografier, livshistorier, fortellinger, drama og drømmer. Som begge er besatt av løgn og forbannet dikt - som kanskje når alt kommer til alt bygger hele sitt eksistensgrunnlag på løgn og forbannet dikt - ja og så litt sannhet, da.

 Janneken Øverland og Irene Engelstad redigerer boka. 

 

«Godbit om psykoanalyse og litteratur (...)  Et område utenfor klinikken hvor psykoanalytisk teori og forståelse har spilt en viktig rolle, er litteraturvitenskap. I denne boken går litteraturvitere, forfattere og psykoanalytikere sammen om å lese noen av Freuds skrifter og Knausgårds Min kamp med både  litteraturvitenskapelige  og psykoanalytiske briller. Dette kryssblikket gir en interessant og delvis ny forståelse

Per Vaglum,Tidsskrift for Den norske legeforening

 

 

Sagt om fjorårets (2011) Gyldendal-utvalg av Freud-tekster,  Mellom psykoanalyse og litteratur, som denne nye boka knytter seg opp mot:

 

«Mellom psykoanalyse og litteratur åpner med den lange og intrikate sykdomshistorien til lille Hans, tar med seg den med tiden svært populære Freud-teksten «Det uhyggelige», den viktige «Sorg og melankoli», og den berømte (og beryktede) teksten om Leonardo da Vinci, før boka avsluttes med artikler viet diktere som Shakespeare, Goethe og Ibsen. I mellomtiden har utvalget svingt innom en rekke spennende kortere tekster av Freud. Slik sett er dette en svært interessant utgivelse. Den samler høydepunkter fra den litterært inspirerte og kulturinteresserte Freuds produksjon.»

 Espen Grønlie, Le Monde Diplomatique