Orgelsjøen Høyoppløst bilde
Utgivelsesår: 2013
80 sider
1. utgave
Bokmål
ISBN/EAN: 9788205456907

Orgelsjøen

Øyvind Rimbereid
Kritikerprisen til Orgelsjøen
Pris 249,00
Utsolgt

I årets samling dikt, Orgelsjøen, har Øyvind Rimbereid gått til orgelet.  Han har gått til orgelhistorien, til fugen og til stumfilmorgelet, til den blå tonen i el-orgelet, og videre til orgelet som byggverk. Han har gått inn i orgelhuset, gjennom dets irrganger og mange pipestemmer. Og han har gått bort fra orgelet og til fabrikkpipene, til granatkasteren, til sveiseglimtet, til røntgenbølgen, til fotosyntesen. Til orgelet som stat. Og han har gått til orgelet som ikke finnes.

Tildelt Kritikerprisen 2013. Les pristalen.
Nominert til Brageprisen
Nominert til Ungdommens kritikerpris

"Det er et dikt som demonstrerer Rimbereids evne til å la det minste lille og det største store, menneske og gud, trøsten og triumfen, freden og krigen, det personlige og det politiske føye seg sammen til en nervøs monumental enhet som det er en glede å lese (...) Orgelsjøen er et av årets høydepunkter i norsk poesi."
Trond Haugen, Morgenbladet

"Øyvind Rimbereids diktsamling skaper et hav av tanker, ord og etterklanger. (...) Ta og les. Bedre poesi finnes knapt på norsk."
Tom Egil Hverven, Klassekampen

terningkast6

"Til gjengjeld skriver han dikt som vil noe her i verden, noe mer enn å stå der og lyse for sin egen skyld. Gjennom hele Orgelsjøen bølger en sorg over jordkloden, vårt hjems, dårlige utsikter."
Fartein Horgar, Adresseavisen

terningkast5

"Det er en musikalsk flukt og en tematisk variasjon i disse diktene som er sjelden vare her til lands."
Arne Hugo Stølan, VG

"Med denne diktsamlingen bekrefter Øyvind Rimbereid sin stilling som Norges ledende poet"
Heming Gujord, Bergens Tidende

"Sanselighet, teknologi og historie er tett forbundet i det universet Rimbereid skriver frem. Det er stort tenkt, storslått skrevet, og lesningen gjør meg ganske så høystemt."
Marit Grøtta, NRK/P2

"Rimbereid påstår noe om verden, uten å bli påståelig. Han skriver om nåde, uten å proklamere. Han skriver om musikk, uten å bli teoretisk. Det er vanskelig, men Rimbereid lykkes. Orgelsjøen vil stå seg i lang tid."
Eskil Skjeldal, Vårt Land