Den skandinaviske gullrekka Høyoppløst bilde
Utgivelsesår: 2012
304 sider
1. utgave
Bokmål
ISBN/EAN: 9788205421950

Den skandinaviske gullrekka

Kremkrim i lommeformat! De beste novellene fra Skandinavias beste krimforfattere.
Pris 169,00
Utsolgt

En ganske alminnelig mann som bestemmer seg for å bli leiemorder. En liten gutt som plutselig finner moren død på gulvet. En overlevende fra et skipsforlis som til slutt får tatt sin grusomme hevn. En liten jente som inderlig ønsker seg en hundevalp til jul, men som ikke får det ... En hjelpeløs, fødende kvinne som kommer i veien for et innbrudd.

Dette er bare noen av historiene du får servert i denne samlingen av krimnoveller fra Skandinavias ledende forfattere innen sjangeren: Gunnar Staalesen, Kjell Ola Dahl og Jørn Lier Horst fra Norge; Kaaberbøl & Friis, Jussi Adler-Olsen, Øbro & Tornbjerg og Christian Mørk fra Danmark. Fra Sverige bidrar Håkan Nesser, Grebe & Träff, Arne Dahl og Mons Kallentoft.

Novellene er ikke tidligere publisert i bokform i Norge.

Kremkrim i lommeformat

Den skandinaviske gullrekka. Krimnoveller 2012-02-05

Gyldendal 2012, 300 s.

Anmeldt av Finn Stenstad

Terningkast 5

Første varsel om at påsken er i anmarsj, sendes herved til leserne: Pocketbok med elleve at de for øyeblikket antatt beste krimforfatterne i Skandinavia samlet mellom myke permer i det som synes å bli tradisjon med tittel ”Den skandinaviske gullrekka”. Navnene får krimentusiaster til å kroe seg. Fra Sverige Håkan Nesser, Arne Dahl, Grebe & Träff, Mons Kallentoft. Fra Danmark: Jussi Adler-Olsen, Kaarbøl & Friis, Christian Møller, Øbro & Tornbjerg. Og fra Norge: Kjell Ola Dahl, Gunnar Staalesen og Jørn Lier Horst. Det innebærer at vår egne Jørn Lier Horst er havnet på den noble krimadelskalenderen. Etter hva vi kan se, er nok en og annen av disse novellene publisert tidligere i hjemlandene, men de fleste er for ferskvare å regne. Det er en egen kunst å skrive korte kriminalnoveller. Her skal det både være overraskelse, intelligent intrige og fortettet oppbygging og fordypning over få sider.

Ta nå Jørn Lier Horsts novelle ”Det perfekte”. Den er svært kort, kun konsentrert om én enkelt scene der vi møter stjerneadvokaten som åpenbart har en dyp flenge i sinnet: Hans psykopatdrøm er å gjennomføre det perfekte drap. Det begår han, men det glipper på en helt vesentlig detalj – som ikke skal røpes her, et forhold som politietterforskeren Jørn Lier Horst sikkert er vel bevandret i fra sitt yrkesaktive liv. Det er mulig at leseren vil føle seg handlingsmessig litt snytt fordi sluttpoenget kommer så brått og overraskende. Men klokt fordi forfatteren stiller krav til leseren om å trekke slutningen. Gyseren ” Vidvinkel” skriver Kjell Ola Dahl i en tilnærmet Hitchcock-stil. Fra stuevinduet i blokkleiligheten sin blir en mann vitne til drap, begått i en leilighet vis- a -vis. En kvinne utfører udåden, og mannen involveres fordi han kontakter kvinnen og røper hva han har sett. Det skal koste ham dyrt fordi her gjelder prinsippet om høk over høk.

Sjarmerende og av betydelig litterær kvalitet er Gunnar Staalsens ”Bodonimysteriet”. Den drevne kriminalisten setter oss tilbake til en drapssak fra Bergen under første verdenskrig. Udåden har røtter i fortid, og forfatteren skrur sammen en snedig intrige der jeg lar meg besnære av de litterære allusjonene forfatteren gjør bruk av. Her er politietterforskerne gamle kjenninger fra Staalesens storverk ”Århundretrilogien”, parallelt med henspillinger på Nordahl Griegs kjente skuespill ”Vår ære og vår makt”. Elegant og lekent.

For meg er danske Jussi Adler-Olsen et nytt bekjentskap, men etter lesningen av novellen ”Små pikante drap” der både humor, snedige intriger og burleske overdrivelser er til stede i fullt mon, har jeg fått mersmak på denne danske kriminalforfatteren. Kanskje den mest underholdende novellen i hele antologien. Motstykket til denne, i sosialrealistisk stil, brutalt og vondt , skildres en identitetsløs innvandringskvinnes skjebne i et kaldt Danmark av duoen Kaaberbøl & Friis.

Og fra Sverige får vi blant annet to noveller fra selveste krimmesteren, Håkan Nesser. Den beste er skrudd sammen på underfundig vis. Novellen heter ”Herr Adlers dilemma” og byr på en overraskende vri knapt noen kunne ha tenkt seg mulig. Her viser Nesser sin velkjente mesterklo.

I sum synes jeg denne krimsamlingen er hakket bedre enn fjorårets i samme serie. Selvsagt savnes noen navn i den mest blomstrende sjangeren i aktuell litteratur, men dette knippet er gode representanter for samtidskrimmen i Skandinavia.