Forfulgt av død Høyoppløst bilde
Utgivelsesår: 2023
320 sider
1. utgave
Bokmål
ISBN/EAN: 9788205572713

Forfulgt av død

Varg Veum er tilbake!
Pris 449,00

Den 20. romanen om Varg Veum åpner med at Veum får førerkortet sitt beslaglagt av politiet i Sogn og Fjordane. Fra bussvinduet på vei hjem til Bergen legger han merke til tre personer i et veikryss. Noen dager senere gjenkjenner han en av disse under avisoverskriften UNG MANN SAVNET.

De tre skulle delta i en demonstrasjon mot et oppdrettsanlegg i den trange bygden Solvik nord for Bergen. Veums naturlige nysgjerrighet fører ham til Solvik og et tilfeldig funn av et lik i sjøen.

Er det noen forbindelse mellom dette likfunnet og dødsfallet til en journalist som gravde i fiskeanleggets drift to år tidligere?

Hvor mange hemmeligheter skjuler det seg i Solvik, der to familier konkurrerer om lakserikdommene, og der Bygdedyret våker over alt som skjer?

«Ingrediensene i boken spenner vidt, fra diskusjonene om oppdrettsfisk til bygdedyrets intense og seige evne til evig liv. Det er et kammerspill satt inn i politiske rammer rundt miljøutfordringer og der fortid og samtid bindes sammen. Her fanger Staalesen på mesterlig vis en tidsnerve med de siste tiders avisoverskrifter, hvor lakseskatt-diskusjonen og "uvitende inhabil" har lyst mot oss og mørket har falt over vår tillit til politikerne. Dette gjør boken aktuell og den spiller på noen større tema samtidig som den er en tidløs detektivhistorie. […] Denne boken er tro mot det vi nå kan kalle Veum-sjangeren og føyer seg inn i rekken av skikkelig god krim.»

Kjersti Egge, BA

«Dette er utsøkt krim, hvor lysglimt og mørke brer seg side om side, som en rød tråd gjennom sidene. […] … en utsøkt krim, med et kaldt plott. Briljant ført med penn av en av Norges beste krimforfattere.»

Simen Ingemundsen, Randaberg24

«"Forfulgt av død" handler om aktuelle konflikter. Yngre miljøvernere, studenter i Bergen, demonstrerer mot oppdrettsanlegget, og en sint ung mann blant dem som vil redde naturen, går til slutt for langt. Slik løfter Staalesen miljøkonflikten og samfunnsøkonomien opp til et filosofisk spørsmål om lov og legalitet. Hva er lov og ikke? […] Juss er en humanistisk disiplin, og bør ikke overlates bare til juristene. Rett og galt, forbrytelse og straff, skyld og soning er elementære menneskelige spørsmål og et hovedtema i verdenslitteraturen fra Bibelen og greske tragedier via sagaene, Holberg og Dostojevskij til Kafka, Camus og kriminalromaner. […] Staalesens roman rommer slik sett en klassisk konflikt i ny form. To rettsoppfatninger og verdisett står mot hverandre. Den legale oppdriftsnæringa settes opp mot en høyere, nesten guddommelig lov: Å verne naturen mot brutale overgrep. […] Grunnen til å lese gode kriminalromaner, er ikke bare at de er spennende. Kracauer mente at filosofien var i ferd med å bli for virkelighetsfjern, men at kriminalromanen hadde overtatt noe av filosofiens rolle. I Staalesens roman er det spenning til siste slutt. Han kan kunsten med knutens stramning og løsning. Og når jeg sykler sørover på øya og ser oppdrettsanlegg på rekke og rad, tenker jeg at "Forfulgt av død" dreier seg om filosofiske spørsmål, belyst der de angår oss mest: i hverdagen.»

Arild Linneberg, Vagant

Produktet finnes også i følgende varianter
Pris
349,00
229,00