Mennesketyvene Høyoppløst bilde
Utgivelsesår: 2016
432 sider
1. utgave
Bokmål
ISBN/EAN: 9788205488311

Mennesketyvene

CHARLES BOXER III

Robert Wilson
Seks kidnappinger. Ett krav. Ingen forhandling. Charles Boxer er tilbake.
Pris 379,00

I løpet av 32 timer blir seks barn av svært rike familier kidnappet i London. Kidnapperne er profesjonelle og ekstremt godt organisert. De hevder de ikke krever ikke løsepenger, men vil ha 25 millioner pund per barn til å starte med.

Familiene til barna leier inn kidnappingsekspert Charles Boxer. Han unner ingen å oppleve det samme som han selv opplevde da hans egen datter forsvant. Han er villig til å strekke seg langt, om så utenfor loven. Samtidig blir det hele overvåket av Storbritannias etterretning. Foreldrene som er rammet, har mektige forbindelser over hele verden, og ikke alle er like lovlydige.

Kidnapperne vil ikke si hva som er målet deres, og Charles Boxer jobber i blinde. Det blir ikke bedre da kidnapperne truer med å avsløre mørke hemmeligheter om Boxer og hans ekskone Mercy.

Mennesketyvene er Robert Wilsons tredje bok om kidnappingsekspert Charles Boxer.

terningkast5_logo

 «Det er tett og spennende fortalt, og det virker skremmende realistisk det meste.» Sindre Hovdenakk, VG 

terningkast5_logo

 «Disse romanene er på samme tid internasjonale thrillere på høyt nivå og romaner preget av et persongalleri som står i et intrikat, privat forhold til hverandre. Wilson mestrer balansen mellom disse litterære elementene med stødig hånd…  I denne boka skjer ting som gjør den til kidnappingsthrilleren over alle kidnappingsthrillere.» Fredrik Wandrup, Dagbladet

terningkast5_logo

 «En meget god bok. Liker du gode thrillere anbefaler jeg virkelig denne.» Thorstein Buer, Demokraten

terningkast5_logo

Når mennesker forsvinner

«Mennesketyvene» er den tredje boka i Robert Wilsons romanserie om pokerspilleren, ekssoldaten og den tidligere drapsetterforskeren Charles Boxer, en mann med noe så eksklusivt som takling av kidnappere som sitt spesialfelt. 

Disse romanene er på samme tid internasjonale thrillere på høyt nivå og romaner preget av et persongalleri som står i et intrikat, privat forhold til hverandre. Wilson mestrer balansen mellom disse litterære elementene med stødig hånd. 
Fra Afrika til Spania Wilson er i likhet med John Le Carré en avansert forfatter som bruker spenningsromanen til å fortelle noe om den tida vi lever i. Som Graham Greene har Wilson vært en mann på stadig flyttefot rundt kloden og legger handlingen i bøkene til steder han har kjennskap til etter lengre opphold. 
 I fire bøker, som man kunne kalle Afrika-kvartetten (1995-1998), fortalte han om Bruce Medway, en blanding av chandlersk detektiv og moderne fikser som taklet problemer for folk i det urolige og livsfarlige Vest-Afrika. Gjennombruddet kom med «Et lite drap i Lisboa» (1999), med etterforskeren José Coelho i hovedrollen.
Hjem til London Så fulgte spionromanen «I selskap med fremmede» (2001) før de fire bøkene om den spanske politimannen Javier Falcón (2003-2009). Deretter skiftet Wilson nok engang kulisser. Charles Boxer holder til i London, som Wilson skildrer med frisk nysgjerrighet etter å ha vært borte fra England i mange år. 
 Byen han beskriver, er et sentrum for business, etterretning og innvandring, en multikulturell og kaotisk heksegryte i et synkende imperium. Og et sted med et stadig behov for folk med spesialkunnskap om hvordan man løser saker der folk er bortført. Kidnapperne er enten er ute etter penger eller å øve en eller annen form for press mot de som er blitt fratatt noen de er glad i.
Hemmelig video. Savn og tomhet er et tilbakevendende tema i Robert Wilsons bøker. I likhet med andre av sine hovedpersoner er Charles Boxer en mann som aldri ble kjent med sin far, en mann som forlot familien sin sporløst da sønnen var sju år gammel. 
 I begynnelsen av denne boka finner han et brev fra faren under golvplankene i familieleiligheten, vedlagt en betamax-kassett. Faren skriver at å se den vil være å begi seg inn i «en destruktiv historie» om fortidas hemmeligheter og anbefaler Charles å knuse den, dersom han er blitt lykkelig i livet.
 Tette forbindelser Er Charles en lykkelig mann? Han er skilt fra Mercy, kona han traff i Ghana mens han var på jakt etter den forsvunne faren. Hun jobber som etterforsker i politiets spesialenhet for kidnappinger, og har en heler som hemmelig kjæreste. Boxer og Mercy har datteren Amy, som rømmer hjemmefra i bok to i serien, «Dere finner meg aldri». Amy jobber nå for Boxer og kommer også ille ut å kjøre i denne historien.
 Charles' nye kjæreste er indiske Isabel, som vi møter i første Boxer-bok, «Den største straffen», som mor til kidnappingsofferet Alyshia. I denne boka forteller hun Boxer at hun er gravid. Handlingen i de to første bøkene går over i hverandre. Sluttlinjen i «Mennesketyvene» er også en cliffhanger som trolig går direkte over i neste bok.
 I romanene fins med andre ord et miljø av mennesker som vi følger utviklingen til, både som privatpersoner og som deltakere i de dramatiske intrigene. I denne boka skjer ting som gjør den til kidnappingsthrilleren over alle kidnappingsthrillere.
Seks mennesker bortført Innledningsvis skildres en serie bortføringer, utført med stor kynisme og sterk grad av presisjon. I løpet av et drøyt døgn forsvinner seks barn og ungdommer, alle med foreldre i sterke maktposisjoner, enten de er kinesiske eiendomsdronninger eller tidligere russiske mafiabosser. 
 Mens politiet med Mercy i spissen etterforsker disse sakene, blir Boxer oppsøkt av en freidig, ung jente som vil at han skal finne ut hvor det er blitt av hennes far, som er sporløst borte.
 Full kontroll Denne jenta innleder raskt et forhold til Boxers datter Amy, med tilhørende overraskelser og voldelig drama. Også Mercys heler-kjæreste blir bortført og holdt fanget. Det skjer ting på en rekke fronter samtidig, så raskt at man får følelsen av å sitte bakbundet og baklengs på en løpsk motorsykkel.
 Med imponerende kontroll legger Wilson ut den ene handlingstråden etter den andre, uten å miste styringen. Boxer blir delvis motvillig virvlet inn i handlingen og havner etter hvert i Nord-Afrika, der klimaks i dramaet utspiller seg. Lenge er det uklart hva kidnapperne vil, men når det først avdekkes, er det troverdig på bakgrunn av den kaotiske, uoversiktlige og ideologisk forvirrende tida vi er inne i.
 Den islamske stat. Hovedhandlingen foregår i løpet av fem dager i januar 2014. Som en slags reminder til hvor fort nyhetsbildet endrer seg lar Wilson i et siste kapittel, datert april 2014, Boxers kontakt i MI6 komme med følgende:
- Jeg har vært opptatt med en ny terroristgruppe i Syria og Irak... Du har nok ikke hørt om dem ennå, de kaller seg Den islamske stat.
 Robert Wilson har evnen til å overbevise leseren om at han kjenner de miljøene han skildrer til bunns. Situasjonene er beskrevet detaljrikt og velinformert uten at spenningen går tapt. Wilson er også lidenskaplig, men uten føleri og tull. Inge Ulrik Gundersen har oversatt alle tre bøkene i serien med sikker hånd.

Fredrik Wandrup, Dagbladet

terningkast5_logo

Spennende og skremmende realistisk kidnappingsdrama fra krimkongen Robert Wilson.

Forfatteren Robert Wilson kan ikke akkurat beskyldes for å være snill med karakterene i bøkene sine. I denne tredje historien om kidnappingseksperten Charles Boxer får hovedpersonen virkelig kjørt seg. Det samme kan man trygt si gjelder hans nærmeste.

 
En av disse er Boxers ekskone Mercy, som er politikvinne og får i oppdrag å delta i etterforskningen av en nokså sensasjonell kidnappingshistorie. I løpet av et drøyt døgn blir i alt seks barn av milliardærer bortført i London. Man mistenker at aksjonen har både økonomiske og politiske motiver, og etterforskningen involverer så vel MI5, MI6 og CIA. Samtidig må Mercy takle at hennes egen kjæreste også forsvinner. Er det de samme kreftene som står bak? 

Charles Boxer leter for sin del etter den mystiske Conrad Jensen, en mann med en historie som blant annet omfatter paramilitære oppdrag på vegne av vestlige myndigheter. Nå er han sporløst borte, og en kvinne som påstår at hun er hans datter, gir Boxer i oppdrag å finne ham. Jakten på Jensen setter også Charles’ og Mercys felles datter Amy i fare, og ikke helt overraskende viser det seg at forsvinningshistoriene de to etterforsker henger nøye sammen. Slik nærmer de seg sakens kjerne fra hver sin kant. 

Som så ofte hos Wilson skjer det forferdelige ting med menneskene også i denne boken, og vi kommer svært tett inn på følelseslivet til den enkelte. Men forfatteren fortsetter nærmest ubarmhjertig videre, til et spennende sluttoppgjør i de marokkanske fjellene. 
Der det dessuten viser seg at Conrad Jensen står Charles Boxer nærmere enn både han og leseren har hatt grunn til å mistenke. 

Det er tett og spennende fortalt, og det virker skremmende realistisk det meste. 

Dessverre er boken preget av en litt tung oversettelse, særlig gjelder det noen av replikkvekslingene som fremstår i stiveste laget. Men verre er det at oversetteren Inge Ulrik Gundersen og forlaget har sluppet gjennom rene blemmer som «den amerikanske visestatsministeren». Slurv gjør seg aldri bra på trykk. 
SINDRE HOVDENAKK, VG

 

Produktet finnes også i følgende varianter
Pris