Kanon. Antikkens litteratur på norsk

Nye oversettelser av antikkens viktigste tekster til moderne norsk

«Én serie som skiller seg kraftig ut, og som vil sette varige spor etter seg i lang tid, slik Den Gule Serie, Kolon og Vita-serien har gjort, er Gyldendals ‘Kanon, antikkens litteratur på norsk’. Kaptein og sjef er Thea Selliaas Thorsen, professor i klassiske studier ved NTNU og gjendikter av flere verk av Ovid.

Siden oppstarten i 2014 er det utgitt 18 bøker i Kanon-serien, flere er planlagt. Hver utgivelse er ytterst gjennomarbeidet og vitner om kvalitet i alle ledd. Denne serien har forlaget tydeligvis vært villige til å satse på, og det har gitt fantastiske resultater. Noen av verkene er tidligere utgitt på norsk, men det er så lenge siden at det bare er av akademisk interesse (ingen leser gjendiktninger som kom ut på dansk-norsk i 1830-årene). I flere tilfeller er ‘verkene’ endret bare i løpet av de siste tiårene, siden arkeologer har funnet papyrusruller som gjør at vi får mer komplette utgaver av ‘verk’ som bare forelå i fragmentform.

Kanonseriens fysiske utforming må fremheves: De har en utsøkt, helhetlig design (Exil Design), er utstyrt med høykvalitetspapir, og er noe så sjeldent som innbundet.»

Espen Stueland, Bokmagasinet/Klassekampen