Du Høyoppløst bilde
Papirbok
Utgivelsesår: 2010
218 sider
1. utgave
Bokmål
ISBN/EAN: 9788205398054

Du

En særegen litterær debut
Pris 349,00

Du er 34 fortellinger om 34 forskjellige mennesker. En bok om kjærlighet og død, erindringer og forestillinger. En bok om drittsekker og lottomillionærer, selvmordere og kjærestepar. Om vennskap og forviklinger, hukommelse og glemsel, om foreldre og gamle venner. Du handler om det som kanskje ikke er sant, men som kunne vært det. Den handler om å bry seg på avstand. Eller helt nært. For nært.

Anmelderne mener:

"Å debutere med bravur er etter min mening en dekkende karakteristikk av sandefjordforfatteren Thomas J.R. Marthinsens første litterære arbeid, fortellingssamlingen ”Du” [...] Jeg er imponert. Her har vi en fullblods forfatter allerede. Spennende å se hvordan han utvikler seg videre."
Finn Stenstad, Tønsberg Blad

"For oss som er oppvokst på åttitallet, med Spagetti à la Capri og My Little Pony, er «Du» ei rik minnebok. Marthinsen er tydelig en sucker for barndomsminner og hverdagslivets detaljer; han beskriver det vi har lett for å glemme – den spesielle lukta til en lærer, det aller første tungekysset – uten at det føles som en nostalgitripp."
Ellen Sofie Lauritzen, Klassekampen

"Du er en debut med stil og atmosfære"
Ingunn Økland, Aftenposten

"For øvrig gjelder det at samlingen i sum er flott. Det blir ganske sikkert, og gledelig, ikke med dette fra Thomas J.R. Marthinsens tastatur."
Stavanger Aftenblad

"Marthinsen har fortalt at han alltid har ønsket å bli forfatter. Med «Du» har han befestet på en solid måte at det er nettopp det han er. Boken er i sum intet mindre enn et imponerende stykke debutantarbeid."
Flemming Hoffmann Tveitan, Sandefjords Blad

"I Marthinsens bok driver følelsene fortellingene. Her er sinne, nysgjerrighet, begjær. Frastøtende menneskelighet og rørende medmenneskelighet."
Maya Troberg Djuve, Dagbladet

Anmeldt av Finn Stenstad, Tønsberg Blad

"Å debutere med bravur er etter min mening en dekkendekarakteristikk av sandefjordforfatteren Thomas J.R. Marthinsens førstelitterære arbeid, fortellingssamlingen ”Du” . Boka består av trettifirekorttekster som alle har det til felles at de fortellingsteknisk er komponertsom en dialog mellom tekstenes berettende jeg og hver av fortellingenesdu-person. Dette originale berettergrepet gir stoffet en nærhet, intimitet ogkraft som virkelig berører. Slik blir tekstene en serie med snap shots medrøntgenbildets gjennomlysende intensitet.

Det er stor variasjonsbredde i persongalleriet forfatteren gjøross kjent med. Her er ungdomsportretter, presentasjon av eldre kvinner og menn,kjærester og samboere. Tilfeldige mennesker som jeg-fortelleren møter ibutikken eller på gata; i sum mennesker som fyller livet til og omgir denusynlige jeg-fortelleren. Styrken i tekstene hviler først og fremst påsynsvinkelgrepet , men i stor grad også på det presise, skarpskårne språket somi sin realistiske, avpoetisert ordbruk gir fortellingene psykologiskformidlingskraft. Ingen av de trettitalls fortellingene overstiger mer enn tosider, men Thomas J.R.Marthinsen makter likevel å skape et minidrama og etpersonportrett i hvert eneste kapittel. Jeger imponert. Her har vi en fullblods forfatter allerede. Spennende å se hvordanhan utvikler seg videre."