Kort fortalt -- Hemingways noveller i samling Høyoppløst bilde
Papirbok
Utgivelsesår: 2004
770 sider
1. utgave
Bokmål
ISBN/EAN: 9788205326194
Oversetter: Dag Heyerdahl Larsen, Peter Magnus

Kort fortalt -- Hemingways noveller i samling

Ernest Hemingways noveller har en særstilling i verdenslitteraturen. Nå foreligger de i samlet utgave på norsk. Med nyskrevne etterord av Ari Behn, Jo Nesbø og Per Petterson.
Pris 399,00
Utsolgt

Hemingway nådde frem til leserne med det han hadde å si, fordi han hadde innlevelsesevne. Det står mangt og meget i de ofte korte novellene hans. Men først og fremst er de inntrengende psykologiske skildringer av enkeltmennesker. De knappe replikkene er fulle av mening; scenene dirrer av sjelelig spenning, ofte også av medynk og stillferdig patos. Iblant er hele livsløp klemt inn på et par–tre sider. De skjebnene han tegner, er ofte utviklingshistorier der leseren selv må dikte til det som Hemingway selv har valgt ikke å skrive i klartekst («syv tideler av isfjellet befinner seg under vann»). Personene strekker seg etter noe høyere, som de iblant greier å leve opp til, iblant ikke, og de vet det ofte selv.
I likhet med romanene hans er også novellene i stil og fortellemåte fullstendig ulitterære i den beste betydning av ordet: Den knappe stilen skyr alle emosjonelle klisjeer. Det viktigste forblir usagt, eller bare antydet, men stiger glassklart frem fra helheten. Det er få steder i verdenslitteraturen det blir sagt så mye om menneskelivet med så få ord.

«En god test på varig litterær kvalitet er om boka spiller en rolle i livet ditt.» (Tom Egil Hverven, P2)
«En murstein av rent gull» (Dagbladet)

Inngår i serien: Gyldendals klassikerserie