13 noveller Høyoppløst bilde
Pocket
Utgivelsesår: 2004
211 sider
1. utgave
Bokmål
ISBN/EAN: 9788205328907

13 noveller

13 sterke noveller.
Pris 169,00
Utsolgt

Det var som novelleforfatter Sgbjørn Hølmebakk debuterte (1950); de tre lange fortellingene i Tolv trøndere betegner etter manges mening det kunstneriske høydepunktet i forfatterskapet («Mørke perler» var Johan Borgens karakteristikk da han anmeldte boken i Dagbladet), og det var i denne genren den kom til orde, en side av hans forfatterpersonlighet som bare de nærmeste kjente: sansen for humor og satire.
Den nådeløse selvinnsikten som er den røde tråd i rekken av romaner, fra Det hvite fjellet til den posthumt utgitte Fredlastona, vil leseren finne igjen også i dette utvalget av arbeider i det mindre format. Og vil man se den gestaltet i strammeste versjon, kan man gå til det svar han mot slutten av sitt liv gav på spørsmålet om hvorfor han skrev:
«Alle mennesker drømmer om å gjøre lykke i livet, men under selvhevdelsens og forfengelighetens kjelleretasjer finnes enda et rom. Det er her vi egentlig bor, alene. Der finnes i oss en udrepelig trang til å gjøre andre kjent med at vi befinner oss i dette rommet. Vi roper og skriker og banker i veggene for at noen skal høre oss. Vi har noe vi skulle ha sagt og vi forlanger å bli hørt.»