Fri Høyoppløst bilde
Utgivelsesår: 2023
320 sider
2. utgave
Bokmål
ISBN/EAN: 9788205593619

Fri

«… ei uvanleg viktig bok …» Marta Nordheim, NRK
Pris 229,00

Lea Ypi vokste opp i et av de mest isolerte landene i verden. Albania, den siste stalinistiske utposten i Europa, var nesten umulig å besøke, nesten umulig å forlate. Det var et sted preget av køer og knapphet, politiske henrettelser og hemmelig politi.
   
For Lea var det hjemme. Folk var likestilte, naboer hjalp hverandre, og barn ble forventet å bygge en bedre verden. Det var samhold og håp. Men så, i desember 1990, endret alt seg. Statuene av Stalin og Hoxha ble revet. Nesten over natten kunne folk stemme fritt og kle seg som de ville. Det var ikke lenger noe å frykte fra nysgjerrige ører.
    
Men fabrikker stengte, jobber forsvant, og tusenvis flyktet over grensene. Samtidig avsløres Lea Ypis egen families hemmeligheter. Familiebakgrunnen er ikke hva Lea trodde den var. Alt som før var trygt, er brått ukjent og uforståelig. Og i løpet av noen få dager raser hele hennes verden sammen.
    
Fri
handler om hva som skjedde da Europas siste sosialistiske fyrtårn sluknet: hvordan overgangen fra en sosialistisk stat til et fritt marked førte til korrupsjon, kaos og kriminalitet. Den handler om hva frihet er, og om hva som skjer når et ungt menneske får hele sitt verdigrunnlag, sin identitet og sannhet revet vekk under føttene.

Adresseavisen

Dagbladet

Stavanger Aftenblad

«Knallsterk memoar … et tankevekkende forsoningsarbeid …»

Hilde Slåtto, Vårt Land

«Fremragende …»

Fartein Horgar, Adresseavisen

«… mesterlig … »

Varg Lukas Folkman, Dagens Næringsliv

«… rørende … »

Andreas Wiese, Dagbladet

«… ei uvanleg viktig bok … »

Marta Nordheim, NRK

«Fremragende og morsomt fra land i kaos … et vellykket litterært møte mellom skarp samfunnsanalyse og personlig dannelsesfortelling … »

Fartein Horgar, Adresseavisen

«Hennes blikk og penn er samtidig kynisk og følsom, skarp og morsom. Hennes innsikt er en heldig bieffekt av å vokse opp i løgn, og bli ungdom i kaos og borgerkrig … Gitt det mørke temaet er dette samtidig en underlig håpefull tekst: Friheten finnes. Vi har bare ikke funnet veien. »

Andreas Wiese, Dagbladet

«… innsiktsgivende … en interessant refleksjon rundt hva frihet egentlig betyr … »

Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

«Sjeldan har ei memoarbok gjort så sterkt inntrykk … »

Marta Nordheim, NRK

«I Lea Ypis erindringsverk blir Albanias historie levendegjort gjennom barnets øyne … I en kaotisk tid er Fri også en påminnelse om hvor lite av helheten – men samtidig hvor mange bruddstykker! – et barn faktisk får med seg, uansett hvor mye man prøver å skjerme det for en truende verden.»

Ida Vågsether, Morgenbladet

«På så å si hver eneste side i boken finner man ting å gruble på, forundres over og å le av … Fri er en bok det er lett å la seg oppsluke av, skrevet av en forfatter med et perspektivrikt syn på hva det vil si å være fri. »

Anne Merethe Prinos, Aftenposten

Produktet finnes også i følgende varianter
Pris
399,00
229,00
399,00