Yacoubian-bygningen Høyoppløst bilde
Pocket
Utgivelsesår: 2008
261 sider
2. utgave
Bokmål
ISBN/EAN: 9788205383470

Yacoubian-bygningen

Alaa Al Aswanys fargerike roman om liv og skjebner til en rekke mennesker som bor i en stor bygård midt i Kairo. Nå i pocketutgave!
Pris 169,00
Utsolgt

I 1934 bygde en rik armener som het Yacoubian en stor bygård midt i Kairo. Gården, som fremdeles fins, utgjør rammen for handlingen i romanen, men kan også forstås som et bilde på hele det egyptiske samfunnet. Gjennom femti år møter vi et mylder av figurer: Zaki Bey, den sentimentale kvinnebedåreren, den homoseksuelle avisredaktøren Hatim Rashid og elskeren hans; den fremadstormende Hagg Azzam med sin hemmelige kone nr. to; Taha el Shazli, den bråbegavede sønnen til den ubemidlede vaktmesteren, som drives ut i det politisk ekstreme; butikkjenta som tåler sjefens sexovergrep fordi hun underholder tre yngre søsken. Her fins sex, religion, politikk og penger, men fremfor alt makt og avmakt. Kairo er et motsetningsfullt sted, der de rike og mektige utnytter sin posisjon og bestikkelse er et hverdagsord.

Al Aswany (f. 1957) er en modig og frittalende forfatter, som på tross av at han skildrer brutale avsløringer og grusomheter formidler kjærligheten til byen og menneskene der. Hverdagens rytme utgjør en beroligende puls i denne varme og såre by- og menneskeskildringen. Romanen har ligget på bestselgerlistene i Egypt siden den utkom i 2002, og er nyllig filmet.

Skrevet om Yacoubian-bygningen:
«Yacoubian-bygningen er en burlesk, tøyelsesløs og samtidig gripende roman ... Du verden, dette er stor litteratur.»
(terning 5) Kjell Jørgen Holbye, Fredriksstad Blad

«Alaa Al Aswany har et blikk for menneskelig svakhet og styrke som gjør at personene i denne boken virkelig lever.»
Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende

«Leseren kastes omkring i denne handlingsmettede boken. Det er bare å la seg rive med ... Den er også lett tilgjengelig og svært underholdende. Ikke rart boken er så utrolig populær i Egypt. Den fortjener også en stor leserskare her i dette skrint befolkede landet i nord.»
Ingrid Brekke, Aftenposten