Det kinesiske rommet
I teknologimetropolen Shenzhen i Kina sjokkeres en småbarnsmor av at ektemaken foreslår at de skal kvitte seg med deres fire måneder gamle baby: familieutvidelsen har senket livskvaliteten hans utover det akseptable.
I delstatshovedstaden Sacramento i California blir en toppolitiker brått påfallende velformulert, men lanserer stadig mer urovekkende politiske ideer.
Og et sted i Negev-ørkenen i Israel våkner en programmerer opp i et lukket rom, totalt isolert fra omgivelsene.
Verden over faller mennesker inn i en underlig passiv tilstand, og selvmordstallene stiger dramatisk. Filosofen Philip Vinge er blant de få som mistenker at det har brutt ut en ny og farligere pandemi: Et virus som angriper selve meningen med livet. Men i Philips hjemland Norge, verdens fredeligste og tryggeste land, tror nesten ingen på dette viruset. Til det er både myndigheter og innbyggere for logiske, for rasjonelle … nærmest som maskiner.
Det kinesiske rommet er en filosofisk thriller om eksistensielle spørsmål: om sannhet og fortellinger, og om hva det vil si å være et menneske.
«[Jan Grue viser] seg som en presis satiriker, som dissekerer vår tids mer urovekkende intellektuelle strømninger med stø hånd og klart blikk. "Det kinesiske rommet" er i det hele tatt en vittig og ansporende filosofisk spenningsroman som drøfter enorme spørsmål rundt meningstap og menneskeverd med klokskap og temperament. Lesesirkler landet rundt har noe å sette tennene i her.»
«Jan Grue med høydramatisk thriller. […] En vaskeekte spenningsroman.»
«Noen ganger treffer en bok både samtida og en lesers halvfordøyde grublinger i så høy fart at krasjet sender elektriske støt gjennom rommet.»
«Pageturner om kunstig intelligens og ekte følelser, med et tankeinnhold som sender grøss nedover ryggraden.»
«Smart vitenskapsthriller som spør vanskelig om kunstig og menneskelig intelligens. Bør ligge under treet til digitaliseringsministeren.»