Over mennesker Høyoppløst bilde
Utgivelsesår: 2022
384 sider
1. utgave
Bokmål
ISBN/EAN: 9788205559950
Oversetter: Eivind Lilleskjæret

Over mennesker

Satirisk pandemiroman fra Tysklands svar på Jonathan Franzen.
Pris 429,00
Lanseringsdato: 02. september 2022

Det er våren 2020, og Dora har akkurat flyttet ut av støyfulle Berlin til den lille byen Bracken. Hun befinner seg langt unna pandemi og nedstengning, fri fra den strevsomme jobben i reklamebransjen, og ikke minst langt, langt vekk fra ekskjæresten og miljøfanatikeren Robert. I det lille, pittoreske huset med originale tregulv lever hun ut de unge urbanes middelklassedrøm. Inntil hun oppdager at nærmeste nabo er den selverklærte «landsbynazisten», og at de homofile blomsterdekoratørene oppi gata egentlig er rasister. Er det mulig for henne å leve fordomsfritt i en landsby fylt med stereotyper hun i utgangspunktet forakter?

 

Men etter hvert som Dora blir kjent med naboene, skrelles fordommene av. Ting er ikke som de ser ut som ved første øyekast, og selv en landsbynazist kan ha følelser. Kan Dora være med på å endre strukturene i den lille byen, og vil hun samtidig rive ned egne fordommer?

 

Juli Zeh er en av Tyskl samtidslitteraturs fremste forfattere, hyllet av lesere så vel som kritikere. Med klokskap og vidd stiller hun de personlige og samfunnsmessige konsekvensene av politiske grep til skue, og diskutere hva slags verden vi lever i nå og hva slags verden vi ønsker oss i framtiden.

«En roman som avslører nasjonens tilstand.»

SWR Lesenswert

«Zeh utfordrer leseren til å se hvor delaktige vi er i de politiske dilemmaene vi står i.»

Los Angeles Times

«Den første store korona-romanen, der handlingen finner sted under nedstengingen våren 2020, er en subtil beskrivelse av de samfunnsmessige og private konsekvensene av pandemien.»

Süddeutsche Zeitung

«[Romanen] antyder at verden, sett fra et litt mindre ideologisk perspektiv, kunne vært en litt mer human en.»

Deutschlandfunk Kultur

«Med Over mennesker treffer Juli Zeh stort. Dette er en gripende roman som ikke gjør det enkelt for verken seg selv eller publikum.»

Rbb Inforadio

«Et avmålt og politisk skarpt portrett av en landsby der tilværelsen er skjør, preget av en døende infrastruktur og høyrevridde holdninger.»

Bayern 2

«En klok, fantasifull og altoppslukende roman om en postheroisk protagonist som svetter av hardt arbeid framfor frykt, i gapet mellom stoisisme og kamp.»

Kölner Stadt-Anzeiger

« roman for vår tid, særlig vår pandemitid, hvor alt blir klarere og mer intenst, inkludert feiltrinn, ensomhet og oppspilte utbrudd av vrede.»

WDR 3