Sommeren før mørket Høyoppløst bilde
Papirbok
Utgivelsesår: 2007
240 sider
0. utgave
Bokmål
ISBN/EAN: 9788205382763
Oversetter: Mona Lange

Sommeren før mørket

Doris Lessing skriver i denne boken om Kate – engelsk legehustru i begynnelsen av førtiårene, mor til fire voksne barn – som er alene igjen i London en sommer mens resten av familien er bortreist.
Pris 169,00
Utsolgt

Fra Verdens Gang 18. februar 1974, like før Sommeren før mørket utkom på norsk:
«Det finnes kanskje fremdeles noen som ikke fullt ut har innsett hva kvinnefrigjøringen dreier seg om. For dem måtte Doris Lessings bok The Summer Before the Dark være en god innføring i problematikken. Ikke for det, hun sier ikke et ord om kvinnesak eller opprør mot mannssamfunnet.»
Mange mener at Doris Lessing (f. 1919) var på sitt aller beste da Sommeren før mørket ble utgitt på Gyldendal i mai 1974. Hun hadde allerede den gang et stort forfatterskap bak seg, med mange viktige romaner – debuten Det synger i gresset (1950), Den gylne notatbok (1963, på norsk i 1975) og de fem bøkene i Martha Quest-serien (1952–69, på norsk 1979–82). Lessing skrev også noveller, dikt og artikler – og hun ble lest og diskutert over hele verden.
I denne romanen møter vi Kate – engelsk legehustru i begynnelsen av førtiårene, mor til fire voksne barn – som er alene igjen i London en sommer mens resten av familien er bortreist. For første gang alene, uten familien, med tid til å tenke. En rekke hendelser utløser en serie konfrontasjoner i Kate. Hun står overfor et oppgjør med seg selv, sitt liv, hva hun er – hvem hun er. Hvor er det blitt av henne i løpet av 25 års ekteskap?
Med Sommeren før mørket styrket Doris Lessing ytterligere sin status som en viktig, internasjonal forfatter. I 2007 fikk hun Nobelprisen i litteratur for sitt samlede forfatterskap.
Sagt om Sommeren før mørket:
«Doris Lessing er den nye kvinnebevegelsens store forfatternavn, men hun skriver slik at også menn – ja, forstår litt mer.» – Per Haddal, Vårt Land
«... hun skriver knakende godt og utnytter til fulle de mulighetene romanopplegget gir.» – Astrid Sletbakk, VG
«Doris Lessing ... har med Sommeren før mørket skrevet sin mest imponerende roman siden sin minneverdige debut, Det synger i gresset. Den bekrefter hennes posisjon som en forfatter med universell relevans og betydning.» – Sunday Times