Uteskole

Uteskole

Det er ingen grunn til å ikke gjennomføre mattetimene ute i friluft. Her er fire uteaktiviteter som passer fint til 1.-4. trinn. Du kan selv endre nivået på oppgavene slik de passer til klassen din.

1. Regning

Du trenger:

  • Kritt
  • En skrivebok/ark per elev

Skriv 10 regneoppgaver med kritt i skolegården og skriv svaret i en sirkel eller en annen farge over neste regneoppgave. Lag god avstand mellom dem. La elevene finne veien fra den første oppgaven til den siste ved å regne oppgavene på et ark. Det kan eventuelt være en liten belønning ved den siste oppgaven. Du kan endre regneoppgavene slik de passer til klassens nivå.

Elevene lager pinner selv
Elevene lager romlige figurer av pinnene
Ferdig resultat

2. Romlige figurer

Du trenger:

  • Ca 50 «pinner» på 1 meter (evt blomsterpinner eller andre pinner i samme lengde)
  • En stor pakke kraftige gummistrikker.

Ta med klassen ut i skogen hvis du har mulighet til det og finn egnet materiale. Pinnene kan kuttes på sløyden etterpå og brukes om igjen mange ganger. Blomsterpinner kan også brukes.

Bygg først en pyramide av pinnene. Fest dem til hverandre med gummistrikker. Bygg dernest en terning. Sett sammen flere pyramider. Sett sammen pyramider og terninger. Sett sammen flere terninger. Byggene blir ganske store og veldig fine.

3. Statistikk

Du trenger:

  • En skrivebok per elev. Du kan også laste ned og skrive ut en ferdig tabell
  • En trafikkert vei eller parkeringsplass

Elevene skal undersøke hvilken farge det er på bilene som kjører forbi i løpet av 15 minutter. Lag først en tabell med de bil-fargene som skal telles, eller bruk en ferdig tabell der elevene fargelegger bilene. Hvilken farge tror du det blir flest av? Hvilken farge tror du det blir færrest av?

Finn en vei med passende trafikk eller bruk en stor parkeringsplass. Tell bilene etter farger og sett streker i tabellen. Lag et søylediagram.

Papirfly

4. Måle lengde

Du trenger:

  • Et A4-ark
  • Målebånd
  1. Lag et papirfly. Kast det tre ganger og mål lengden for hvert kast. Hvor mye ble det til sammen?
  2. Kast papirflyet to ganger og mål lengden etter hvert kast. Hva ble differansen/forskjellen?

Relaterte artikler

Multi Smart Bok

Multi Smart Bok

Nå kan du og elevene dine bruke de digitale utgavene av lærebøkene til matematikkverket Multi, helt gratis.